Piet Huysentruyt schrijft kookboek met cholesterolarme recepten

Piet Huysentruyt schrijft kookboek met cholesterolarme recepten

Foto: © Gary BREYSSEM

,,Hartvriendelijk koken was het moeilijkste boek dat ik ooit moest maken. Het is geen vermageringsboek, maar ik moest mijn creativiteit verzoenen met de strenge normen van de diëtisten.'' Televisiekok Piet Huysentruyt signeert voldaan de eerste exemplaren van zijn ondertussen al negentiende kookboek.

Natuurlijk is Piet Huysentruyt een beetje ijdel. ,,Zie ik er niet beter uit? Twaalf kilo afgevallen. Van 92 naar 80 kilo. 92 was echt wel veel voor iemand van 1 meter 69'', lacht hij, terwijl hij een koffie bestelt, met een dieetsuikertje, ,,en als het kan een cola light met veel ijs''. Zijn lengte kent Piet Huysentruyt perfect en hij maakt er grapjes over. ,,1 meter 69, de schoonste lengte die er is.'' Zijn gewicht kent hij niet altijd van buiten, want dat schommelt dus. ,,Die zoektocht om vet te verliezen, die leg ik af vanuit de buik. De helft minder eten - en ge komt ook toe, wees gerust - en de helft meer water drinken. Of dat wetenschappelijk onderbouwd is? Ik weet het niet. Maar voor mezelf werkt het. Ieder lichaam reageert anders. Als ik één avond pinten pak, dan kom ik één kilo bij. Terwijl maten van mij mogen hijsen zoveel ze willen, zonder dat er iets bij komt. Witte wijn levert op dat vlak geen problemen op. Rode wijn drink ik sowieso nauwelijks.''

Hoe lang is het geleden dat je je hart en bloedvaten liet controleren, Piet?

,,Goede vraag. Ik zou het niet weten. Ik zou het nochtans dringend moeten doen. Ik ben niet echt een hartlijder, maar op mijn 27ste heb ik toch al een zware verwittiging gehad. Ik had toen een ontsteking aan de hartspier en het hartzakje. Je hebt dezelfde symptomen van een hartaanval, maar er worden geen wonden in je hart gekerfd. Sedertdien ga ik om de twee drie jaar naar de cardioloog. Maar nu is het dus veel te lang geleden.''

Weet je hoeveel je hartslag in rusttoestand is?

,,Nee, weet ik ook niet.''

En als je in de Ardêche gaat fietsen, rij je dan met een hartslagmeter?

,,Nee, ook niet. Maar vanaf nu ga ik dat wel doen, omdat je door die hartslagmeter ook kan weten wanneer je spieren gaan verzuren. En ik heb het meer en meer voor dat mijn spieren verzuren. Ik heb een nieuwe koersfiets gekocht voor mijn vrouw. Had ik niet mogen doen, ik kan haar niet meer volgen. Maar één keer per week doe ik ginder toch zo'n tocht van 80 kilometer, en met die cols telt een kilometer voor twee. Als je me vroeger gevraagd zou hebben 20 kilometer te fietsen, zou ik je gek verklaard hebben.''

Je bloeddruk, ken je die?

,,Weet ik ook niet. Ik weet, te hoge bloeddruk is een sluipende killer. En daarom moet je er via de voeding preventief iets aan doen. Daarvoor is er dus dat nieuwe kookboek.''

Een kookboek voor diabetici, een cholesterolarm kookboek. Mensen gaan meteen denken dat het allemaal niet echt lekker is, en dat het bestemd is voor zieke mensen.

,,Dat is het grote misverstand hé. Mensen met te veel cholesterol hebben ook recht op iets smakelijks. Vandaar dat dit kookboek voor mij zo moeilijk was. Van de 150 recepten die ik doorstuurde, kreeg ik er van de vereniging voor diëtisten een heleboel terug, om kleine aanpassingen te doen. Je kent mijn stijl: ik wil alle smaken bijeenbrengen, gebruik enorm veel ingrediënten, en hoe meer je gebruikt, hoe groter de kans is dat je producten gebruikt die de cholesterol verhogen. Dat was dus echt wel een moeilijke oefening voor de artiest in mij. Ik moest voortdurend de voedingstabellen in de gaten houden. Maar uiteindelijk zijn we er uitgekomen. De recepten zijn lekker, en ze voldoen aan de eisen van de diëtisten. En de consument moet zelf geen calorieën meer tellen, ik heb het in zijn plaats gedaan. In mijn eigen frigo ligt ook boter, ligt ook varkensvlees. Maar ik gebruik het met mate. Ook in die recepten werk ik op die manier. Af en toe hebben de mensen toch recht op dingen die ze normaal gezien niet zouden mogen eten. Het moet niet altijd platte kaas zijn - al kan je die ook heel lekker maken door er iets aan toe te voegen. Ik vind dat ik ook recht heb op een côte à l'os-dag.''

Je restaurant in het zuiden van Frankrijk draagt de naam Le lutin gourmand, de Gulzige Dwerg. Zou je die naam niet veranderen, in het kader van je gezondheidsboeken?

,,Nee, want als ze de recepten gebruiken uit mijn kookboek, mogen ze er twee borden van eten.''

Je zei ook dat je niets liever at dan een lepeltje kaviaar, uitgesmeerd over een vrouwenborst. Is dat goed voor de cholesterol?

,,Misschien niet echt, maar ik zal het wel merken op de hartslagmeter!''

Corrigeer

IN HET NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees