Omgeving Hondapark weerlegt aantijgingen actiecomité

,,Comité heeft andere bedoelingen''

BALEN - Verscheidene mensen uit de omgeving van het motorcrossterrein Hondapark in Olmen zijn niet akkoord met de acties van het actiecomité Red de Rust. Die werkgroep protesteert naar eigen zeggen tegen de mogelijke uitbreiding van het Hondapark, maar volgens de uitbater heeft het actiecomité andere bedoelingen. Hij wordt daarin bijgestaan door buurtbewoners, die geen problemen hebben met het Hondapark.

Het motorcrossparcours Hondapark in Olmen bestaat al sinds de jaren '70.

Het provinciebestuur stelde het terrein enkele jaren geleden voor als mogelijke locatie voor een permanent motorcrossterrein. Dat gebeurde op vraag van de toenmalige Vlaamse regering, die in elke provincie vier dergelijke gebieden wilde inrichten. Een jaar geleden werd het Actiecomité Red de Rust opgericht dat protesteert tegen de uitbreiding. Volgens Marc Dammen, uitbater van het Hondapark heeft het actiecomité andere bedoelingen. ,,Red de Rust wil gewoon het crossterrein sluiten. De hetze is al veel langer bezig. In 1998 kocht een paar uit Ham, zelf inwijkelingen uit Ronse en Hasselt, een tweede verblijf in de buurt. Sindsdien proberen ze via allerhande methoden het crossterrein te sluiten. Toen de mogelijke uitbreiding ter sprake kwam, zijn ze begonnen met Red de Rust'', verklaart Dammen.

Volgens Red de Rust betekent de uitbreiding tot permanent terrein ook dat er andere lawaaisporten zullen worden uitgeoefend, met meer overlast tot gevolg. Dat is volgens Marc Dammen niet waar. ,,Ten eerste is het nu al een permanent terrein. Daarnaast kiezen we bij de uitbreiding enkel voor sporten die complementair zijn met de motorcross en de quads. Zo mogen ze maximum hetzelfde geluidsniveau produceren als de huidige gebruikers. Het gaat dan bijvoorbeeld om supermotard en eventueel kart. Daarbij wil ik de tijdsduur beperkt houden, maar dat betekent wel dat het terrein in oppervlakte moet worden uitgebreid. Zelf hebben we terreinen die we nog kunnen gebruiken voor de uitbreiding, maar die liggen op Limburgs grondgebied. Probleem is dat het gemeentebestuur van Ham onder druk van Red de Rust zich daartegen verzet'', zegt Dammen.

Ook stipt Dammen aan dat hij al jaren rekening houdt met de buurtbewoners. ,,Volgens mijn vergunning die loopt tot 2019 kan ik hier zeven dagen op zeven van 's morgens tot 's avonds laten rijden en negen motorcrosswedstrijden houden. Om de buurtbewoners te sparen wordt hier maar vijf dagen gereden. Voor vier dagen is dat van 13 tot 18 uur en 's zondags van 13 tot 17 uur. Daarnaast laat ik ook maar een drietal wedstrijden per jaar toe, waarmee de organisatoren niet blij zijn'',verklaart hij.

Een aantal buurtbewoners treden hem bij. ,,Ik woon hier al sinds 1960, nog voor de cross er was. Met de komst van het Hondapark hebben we geen last ondervonden, zeker de laatste vijftien jaar niet. Er wordt zeker rekening gehouden met de buurt. De tijden worden klokvast gerespecteerd'', vertelt een buurvrouw.Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio