Dokter Marc Cosyns bekent euthanasie op dementerende

De Gentse dokter Marc Cosyns pleegde twee weken euthanasie op een dementerende vrouw. In haar zeldzame heldere momenten had de vrouw daarom gevraagd. Maar de bestaande wet laat geen euthanasie toe op wilsonbekwamen. Het verhaal staat vandaag in het vakblad De Huisarts.

Dr. Marc Cosyns is gepassioneerd door de problematiek van 'waardig sterven'. Hij voerde in 2002 voor de camera's de allereerste euthanasie uit na het van kracht worden van de nieuwe wet. En later kwam hij opnieuw in het nieuws met de melding dat hij ook euthanasie had toegepast op een ongeneeslijk ziek kind dat ondraaglijk lijden moest doorstaan.

De vrouw in kwestie heette Suzanne Roegiest (87). Ze ging dementeren vanaf 2002 en vroeg sindsdien in haar heldere momenten telkens om euthanasie. Maar de wet erkent dementeren niet als ,,ondraaglijk lijden''. Uiteindelijk ondersteunde ook haar man haar vraag. Dr. Cosyns contacteerde de redactie van De Huisarts , en maakte van een helder moment van Suzanne Roegist gebruik om haar vraag te laten registreren door een tweede arts, die gunstig advies gaf. Bij een volgend helder moment gaf dr. Cosyns een bekertje met een dodelijke dosis slaapmiddelen aan de vrouw.

Hulp bij zelfdoding

Technisch gezien gaat niet om euthanasie - waarbij de dokter rechtstreeks de dood bewerkstelligt - maar om hulp bij zelfdoding. Cosyns meent dat hij hiervoor niet strafbaar is, omdat hij alle nodige voorzorgsmaatregelen nam. Volgens Cosyns was het enige alternatief de vrouw laten uithongeren en verdorsten.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees