Analyse

Wielerwereld spreekt vooral English

Zondag in Adelaide beginnen ze eraan. Maar het wielerjaar 2010 wordt veel meer dan een nieuw duel Armstrong-Contador

Ooit was er een tijd dat de renners nu met volle winterpensen naar het zuiden van Frankrijk afreisden. Waar ze bij wijze van voorbereiding kermiskoersjes reden aan de Côte d'Azur en in de Provence. Pas met de Omloop Het Volk (ondertussen Het Nieuwsblad) telde het echt. Wie in Gent won, was meteen voor de rest van het seizoen op zijn gemak.

De tijden en de zeden zijn veranderd. De mondialiseringsgedachte van de voormalige UCI-voorzitter Hein Verbruggen heeft zich sneller doorgetrokken dan ze in het conservatie wielerwesten durfden te verwachten. In Frankrijk, Italië, Spanje, Duitsland en ook België dreigen wedstrijden als sneeuw voor de zon te verdwijnen, terwijl er in 'the brave new world' rittenkoersen als paddenstoelen uit de grond rijzen.

Zo eentje is de Tour Down Under, die zondag start met... een traditioneel wielercriterium in Adelaide. Lance Armstrong komt al in actie, net als wereldkampioen Cadel Evans. Met ook al de return van de oude spurter Robbie McEwen zit Australië goed om de populariteit van het wielrennen te laten doorgroeien. In Adelaide rijden er momenteel trams rond die van boven tot onder beplakt zijn met de overwinningsfoto's van Allan Davis in zijn Quick Step-truitje van verleden jaar. In de tijd van Phil Anderson en Allan Peiper was cycling net zo populair als Australian Football bij ons.

De wielerwereld is in geen tijd Engels als voertaal gaan spreken. Met RadioShack, Garmin-Transition , Team Columbia-HTC en BMC bestaat het peloton dit seizoen uit vier authentieke Amerikaanse topteams. Dan is er nog nieuwkomer Team Sky met mediatycoon Rupert Murdoch die voor een revolutie zal zorgen in het Britse wielrennen. De grote Manitoe, de Welshman Dave Brailsford, stormde als een olifant de porseleinenwinkel binnen en kocht ondanks een lopend contract zowel Bradley Wiggins (Garmin) als Ben Swift (Katyusha) weg. Ponden en dollars lijken in deze crisistijden gemakkelijker te vinden dan euro's. Al jaren zijn de geldschieters achter het Belgische wielrennen de Nationale Loterij, Quick Step en Omega Pharma op het hoogste niveau, en de Vlaamse regering en Landbouwkrediet op een echelon lager. Geen enkele nieuwe multinational meldt zich, nu al jaren. Goed nieuws is wel de terugkeer van Eddy Merckx als fietsconstructeur van een ProTourploeg als Quick Step. Ridley, dat andere Vlaamse fietsenbedrijf, blijft verbonden aan het Russische ProTourteam van Andreï Tchmil.

Op het oude continent lopen ze amper nog warm om in wielrennen te investeren. Het is ronduit alarmerend dat Spanje momenteel geen enkele volbloedsponsor heeft van eigen bodem. Euskaltel is de Baskische telefoonoperator en Valverdes centen komen van het Franse Caisse d'Epargne. Alberto Contador zit dan weer gevangen bij Astana, waar hij zijn laatste luik van zijn contract uitdient. El Pistolero komt midden februari in actie in de Ronde van de Algarve, ook al een rondeke dat in de tijd van Eddy Merckx niet bestond. De wegen van Armstrong en Contador kunnen elkaar een eerste keer kruisen in de Ronde van Catalonië. De twee aartsrivalen lopen elkaar misschien ook in Luik-Bastenaken-Luik tegen het lijf. Hét grote duel is echter de Tour, die in Rotterdam start en via België naar de kasseien van Le Nord loopt. Al wordt 2010 méér dan een titanenstrijd tussen de twee. Het is eerder Alberto Contador, alleen op de wereld, tegen de falanx van RadioShack (Armstrong, Klöden, Leipheimer), tegen Andy en Fränk Schleck, tegen een hyperambitieuze Bradley Wiggins.

Boonen en Gilbert

En de Belgen? Wel, de toppers Tom Boonen en Philippe Gilbert roderen in de Ronde van Qatar en trekken dan naar de Ronde van Oman (!) om zich voor te bereiden op het Belgisch openingsweekend met de Omloop Het Nieuwsblad en Kuurne-Brussel-Kuurne. Het droge kruit wordt echter gehouden voor de Flanders Classics (de nieuwe benaming voor de serie Vlaamse voorbereidingswedstrijden, Gent-Wevelgem en de Ronde van Vlaanderen), Harelbeke en Parijs-Roubaix.

Het is ook uitkijken naar Stijn Devolder en Greg Van Avermaet. De dubbele Ronde van Vlaanderenwinnaar was na zijn tweede opeenvolgende triomfantelijke intrede in Meerbeke hoegenaamd nergens. Terwijl voor Van Avermaet de trofee van Flandrien 2008 eerder als een molensteen rond zijn nek hing. Samen met onze Tourhoop in bange dagen Jurgen Van den Broeck en Tourdebutant Kevin Seeldraeyers vormen ze onze Belgische bovenlaag in een sport die internationaler is dan ooit. Het is wachten op zaterdag 27 februari vooraleer we Boonen, Gilbert, Haussler, Boasson Hagen en co. op vertrouwd terrein aan het werk zien. Ver weg van de kangoeroes down under en het zand van Qatar en Oman.Corrigeer

DE DIGITALE WIELERGIDS

Klik hier

nb-logo


Het Nieuwsblad biedt meer dan 1.000 reeksen in 12 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.