Trainers Anderlecht en Standard balanceren op slappe koord voor topper van zondag

'Op de limiet, niet erover'

Photo News Foto: © Photo News

Zeg nooit meer 'oorlog' tegen een voetbalwedstrijd met Anderlecht en Standard. Na de noodlottige heenmatch in het Astridpark staat de topper (zondag 14.30 uur) in het teken van de verzoening. Toch zou het leuk zijn als tenminste een van de partijen de andere probeert te 'verslaan'.

Wie durft zondag de eerste tackle aan? De eerste topper van het nieuwe jaar - nu ja 'topper', Anderlecht staat eerste, Standard zevende - draait om slechts één thema: fair play. Na de heenwedstrijd op 30 augustus waren alle partijen het erover eens dat 'we met z'n allen' te ver waren gegaan. De tackle van Axel Witsel en de ijzingwekkende pijnkreet van Marcin Wasilewski, de stoerste beer van de Belgische velden, was het dieptepunt van een avond waarin de affreuze tackles in het rond vlogen. De sfeer in de aanloop was vijandig geweest.

Na de wedstrijd zei Anderlecht-coach Ariël Jacobs dat er een point of no return was bereikt. Hij opperde zelfs om forfait te geven voor de terugmatch. We zijn nu vijf maanden later en de gemoederen lijken bedaard.

'Dit is de match van de hoop en die hoop is gegrond', aldus Jacobs. 'Standard is de vijand niet, maar een gewone tegenstrever. Natuurlijk hoop ik dat er na de match een positief beeld zal leven bij de mensen, maar we moeten nu ook niet overdreven hoffelijk of beleefd gaan doen. Het voetbal moet gespeeld worden zoals het hoort gespeeld te worden. Daarom zal ik mijn spelers vragen om tot op de limiet te gaan. Duels op zijn Engels is wat voetballers willen en wat het publiek wil zien.'

Een uitspraak van Standard-coach Laszlo Bölöni, dat hij 'smeerlapjes op het terrein wilde zien' werd vijf maanden geleden aangehaald als de aanleiding voor de agressieve sfeer. Gisteren wilde de Standard-trainer het niet meer hebben over die wedstrijd.

'Er is al te veel verdraaid in de pers', zei een geprikkelde Bölöni. 'Als ik zeg dat ik mijn spelers zal vragen om fair te spelen en op te letten in de duels, schrijven jullie dat ik voor de vorige confrontatie mijn spelers extra heb opgejut.'

Het blijft inderdaad balanceren op een slappe koord. Om een goede wedstrijd te zien mogen Anderlecht en niet lief zijn voor elkaar. Termen als 'de wedstrijd van de verzoening' staat goed in de krant, naar de geest van de sport is het per definitie hypocriet. Standard en Anderlecht mogen niet lief zijn voor elkaar. Ze moeten elkaar volgens de regels van het spel 'bestrijden'.

'Vorig seizoen in de eerste testmatch kregen we geen enkele gele kaart omdat spelers toen geschorst dreigden te worden', brengt Ariël Jacobs in herinnering. 'We waren toen te braaf. Nu moeten we wel onze voet zetten. Alleen moeten we onze frustraties en emoties onder controle houden als het te ver gaat.'

Want Standard en Anderlecht zullen elkaar in België blijven tegenkomen.

'Ook na wat er met Wasilewski en Polak is gebeurd, is het leven en de sport voortgegaan', zegt Jacobs. 'Zoiets kun je niet blijven meeslepen. Ik herinner me een topper tussen Club Brugge en Anderlecht waar ook veel ophef over was. De gevolgen waren niet dezelfde, maar dat is uiteindelijk ook tot de juiste proporties herleid. Ik kijk echt niet op tegen de wedstrijd van zondag. Er heerst een gezonde spanning.'

Aflevering 9:Den beerschot en de schande van Popzuelo Beluister nu

Corrigeer

Het Nieuwsblad biedt meer dan 1.000 reeksen in 12 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.