Onze huisdieren moeten dringend op dieet

Een lightmenu voor Max

Eén hond of kat op de twee is te dik en beweegt nauwelijks. Het gevolg: dieetproducten voor ons huisdier zijn populairder dan ooit.

Vooral honden krijgen te veel en te vet eten en bewegen te weinig, concludeert een studie van voederproducent Hill's Pet Nutrition. Een kwart van de honden zit of ligt eigenlijk de hele dag. Negentig procent van de baasjes geeft toe niet voldoende te bewegen met hun huisdier. ,,De hond is meer een gezinslid geworden'', zegt dierenarts Tom Deleu uit Kalmthout. ,,Vroeger zat hij buiten, vandaag ligt hij met de familie in de zetel.''

De industrie speelt gretig in op deze tendens. In de speciaalzaken liggen steeds meer dieetproducten in de rekken. De verkoop is het voorbije jaar met 10 procent gestegen. Het gaat meestal om producten met minder vetten en meer vezels, die honden een verzadigd gevoel geven met minder calorieën.

Een goede oplossing? ,,Een mógelijke oplossing'', zegt dierenarts Tom Deleu. ,,Je kunt overgewicht ook aanpakken door minder gewone voeding te geven en ervoor te zorgen dat de hond lichaamsbeweging krijgt. De portie verkleinen durven veel mensen niet aan. Dieetvoeding is de gemakkelijke weg omdat je de hond een even grote portie kunt geven, zodat hij zeker verzadigd is. Maar ook met dieetvoeding heeft de hond nood aan beweging. Laat dat misschien de boodschap zijn voor Werelddierendag.''

Duur verkoopt beter

De Belgen hebben dit jaar gemiddeld al 264 euro uitgegeven aan hun huisdieren. Dat is nu al 9 miljoen euro meer dan in 2005, meldt Fedis, de federatie van Belgische handelaars. Rondvraag bij de leden leert dat merkenvoeding steeds beter verkoopt. Naast light producten gaan ook speciaal voer voor oude of jonge katten, rasspecifieke producten en voeding aangepast aan het temperament van het dier vlot over de toonbank. Ook zogenaamde single-serve voeding - blikjes en zakjes die precies een maaltijd bevatten - en de snacks voor kat en hond zijn populair. Algemeen verkoopt duur voer beter dan goedkoop.

Opvallend is dat tachtig procent van de aankoop van dierenvoeding en -accessoires door vrouwen wordt gedaan. (arg)

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees