Onze redactrice loopt aan de zijde van Bart De Wever

Bart De Wever: 'Ten Miles gelopen na twee uur slaap'

Bart De Wever: 'Ten Miles gelopen na twee uur slaap'

Foto: CREDIT: Carlo Coppejans

ANTWERPEN - N-VA-politicus Bart De Wever liep gisteren zijn eerste 10 Miles. Onder massale aanmoedigingen zoals 'Burgemeester Bart' haalde hij twee uur later de finish.

Vijf minuten voor het startschot valt geen Bart De Wever te bespeuren, niet in de VIP-tent en niet op het terrein. Hij heeft toch niet afgezegd? De geruchten van een Bart De Wever in slechte conditie doen de ronde. Dan komt het nieuws: hij loopt helemaal achteraan het peloton, samen met tv-presentator Carl Huybrechts.

Als twee kompanen gaan ze de strijd samen aan en dat tot het einde. Zonder veel gebabbel en gezever. De focus is gericht op de weg en de benen. Nu en dan een vluchtige kijk op de hartslagmeter is het enige waarvoor De Wever opkijkt. Een opmerkelijk bleke N-VA-voorzitter start zijn Ten Miles op een rustig tempo. Achteraan lopen lijkt ook een strategische zet. Goed in beeld en geen atleten die hem voor de voeten lopen. Enkele voorbijrijdende auto's aan de Kennedytunnel genieten duidelijk van het onverwachte entertainment. Aanschuiven in de file is opeens leuker.

Weinig emotie

De eerste aanmoedigingen krijgt De Wever bij het buitenkomen van de Bolivartunnel. Toch valt nog altijd weinig emotie bij de N-VA-politicus te bespeuren, ondanks de vaak respectvolle woorden die hij te horen krijgt.

Opvallend hoeveel mensen Bart De Wever niet onmiddellijk herkennen, hoewel hij bijna de wedstrijd afsluit. Vlak na hun passage worden de linten als het ware opgeborgen en de tafels met bekertjes water dichtgeklapt. Toch kijken velen ervan op een verslankte De Wever in levenden lijve bezig te zien.

De eerste grote vermoeidheid voelt De Wever pas in de Waaslandtunnel, waar hij een hulpverleenster vraagt hoever de finish nog verwijderd is. Het verlossende antwoord (nog 1,6 kilometer!) geeft zichtbaar moed. Pas bij de aankomst op Linkeroever kan er bij De Wever een eerste glimlach af. Het is alsof hij ontwaakt en voor het eerste het publiek durft aan te kijken. De aangereikte geel-zwarte vlag met het intussen bekende opschrift 'Nil Volentibus Arduum' bracht zichtbaar energie.

'Acht weken geleden had ik zelfs niet gedacht dat ik aan de start zou staan. Vannacht heb ik maar twee uur geslapen, maar ik kreeg veel steun van de mensen langs de kant', zuchtte De Wever net voorbij de aankomstmeet. 'Honderden mensen riepen: komaan burgemeester. Eentje riep: val dood. Blijkbaar heeft Patrick Janssens toch nog aanhangers.'

Volgens sportdokter Chris Goossens is het een mirakel dat De Wever de wedstrijd uitliep in iets meer dan twee uur. 'Hij heeft een sterk lichaam. Bart is een voorbeeld: als hij in vijf maanden tijd en met een startgewicht van 142 kilo de Ten Miles kan uitlopen, dan moet dat inspirerend werken voor anderen.'

Toch een minpuntje: Bart De Wever eindigde in de Ten Miles op ruime achterstand van politiek concurrent en Vlaams minister-president Kris Peeters.

Corrigeer

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio