Geld lenen zonder bank is nieuwste trendDe Belgische banken krijgen straks concurrentie uit onverwachte hoek. Een online marktplaats voor rechtstreekse leningen tussen particulieren staat in de steigers.

Sinds gisteren kunnen Nederlandse consumenten kennismaken met een nieuwe, revolutionaire manier van lenen en sparen. Zij kunnen zonder tussenkomst van een bank sparen en lenen op de website Boober.nl. Dat is een online marktplaats waar particuliere leners en kredietverstrekkers elkaar rechtstreeks treffen, min of meer zoals kopers en verkopers van spullen dat doen op de populaire veilingsite eBay.

Het nieuwe marktfenomeen komt dan ook overgewaaid uit Groot-Brittannië en de VS, waar rechtstreekse leningen tussen particulieren op het internet voor een doorbraak staan. Online marktplaatsen als Zopa en Prosper ronselden er in korte tijd respectievelijk 110.000 en 140.000 leden.

De aantrekkingskracht van deze nieuwe spelers ligt in de scherpe tarieven die beloofd worden. Door vraag en aanbod rechtstreeks met elkaar samen te brengen, maakt het Nederlandse Boober zich sterk dat lenen tot de helft goedkoper wordt en dat particuliere kredietgevers tot 100 procent meer rente kunnen opstrijken. Op het eerste gezicht niet oninteressant, als je weet dat Boober binnenkort ook naar België wil komen.

,,We laten juridisch onderzoeken wat er nodig is qua vergunningen voor een lancering. Zonder onverwachte problemen willen we Boober uiterlijk over drie maanden in België opstarten'', zegt de woordvoerder, Bram Machtelinckx.

Toch is voorzichtigheid geboden. Omdat Boober geen bank is, staat het bedrijf bijvoorbeeld niet garant voor de afgesloten leningen op de online marktplaats. Maar volgens Machtelinckx wordt het risico op wanbetaling beperkt door een aantal strenge maatregelen. Zo wordt de kredietwaardigheid van elke lener gescreend door het Britse bedrijf Experion, dat hen (tegen eenmalige betaling) een kredietscore meegeeft. Met de kredietscore kan de lener op de site een bedrag vragen tegen een door hem bepaalde rente en looptijd. Uitleners bepalen zelf aan wie zij hun geld uitlenen, hoeveel rente zij ontvangen en welk risico ze nemen.

Het risico van de kredietgever wordt gespreid door het geld over minimaal tien leners te verdelen. (nta)

Corrigeer

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees