Buitenshuis eten in de lift

We eten steeds minder thuis. 24 Procent van de avondmaaltijden nuttigen we in 2005 buitenshuis, goed voor veertig cent van elke euro die we aan voeding uitgeven. In 2000 was dat nog dertig cent. Een kwart van de Belgen eet soms op straat, tien procent eet in de auto. ,,Het begint 's ochtends al,'' zegt Bekx, ,,als het ontbijt er bij inschiet en mensen onderweg snel een appel of een reep naar binnen werken. We eten op ons werk of op weg naar huis. Snel en eenvoudig.''

Steeds meer quick service restaurants spelen op deze trend in. ,,Denk niet aan vettige frietkotten en broodjes hamburger met pegels ketchup, die lusten we niet meer. De stalletjes bieden een breed, redelijk gezond assortiment uit verschillende culturen. Ook laat in de avond draaien ze een leuke omzet, veel twintigers en dertigers, vaak alleenstaand, halen dan nog snel een makkelijke hap. Veel jongeren verschuiven hun leefritme een paar uur. Na hun werk of studie zoeken ze 's avonds ontspanning: met vrienden, in de stad. Als ze weer trek krijgen, rond tien, elf uur, wandelen ze een nachtwinkel of pitastalletje binnen. Of warmen ze thuis een snelle hap op.''

Bekx verwacht dat de trend alleen maar zal doorzetten. ,,Veel jongeren draaien lange avonden en haasten zich 's ochtends naar hun werk. Ontbijten doen ze niet of heel vluchtig, na een lange, inspannende avond eten ze een derde maaltijd. Toch speelt de markt er nog niet op in. Restaurants zijn gesloten, bakkers en beenhouwers ook. Terwijl zij juist een hartig hapje kunnen aanbieden. Ze hoeven 's avonds niet eens open te zijn, als ze maar iets aanbieden wat je eenvoudig opwarmt als je thuiskomt. Ze moeten wel hun traditionele aanbod loslaten en durven experimenteren met hartige of zoute maaltijden. Maar het geeft hen nieuw bestaansrecht. Steeds minder gezinnen kopen in deze portiecultuur immers een homp brood of een volledige kip.''

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees