Pimmetje is de allergrootste

Pimmetje is  de allergrootste

Pim Fortuyn blijkt volgens de Nederlanders de allergrootste figuur van de Nederlandse geschiedenis. Foto: © AP

De Nederlandse televisiekijkers hebben het beslist: Pim Fortuyn is de grootste Nederlander aller tijden. De vermoorde populistische politicus haalde het voor vader des vaderlands Willem van Oranje en Willem Drees, de staatsman die Nederland na de Tweede Wereldoorlog heropbouwde. Onze Noorderburen hebben zichzelf weer verbaasd.

Ruim 500.000 Nederlanders hebben de jongste weken hun stem uitgebracht in de verkiezing van de grootste Nederlander aller tijden. De kandidaten werden beoordeeld op leiderschap, nalatenschap, moed, genialiteit en medemenselijkheid. De verkiezing werd maandagavond een nek-aan-nek race tussen Willem van Oranje en Pim Fortuyn. Die laatste won met 3.000 voorkeurstemmen voorsprong. Hij kreeg in totaal zo'n 120.000 stemmen achter zijn naam.

Willem Drees, de premier die Nederland leidde tussen 1948 en 1958 maakt de top-3 vol. De verdiensten van ,,Vadertje'' Drees zijn niet minnetjes. Hij legde tijdens zijn regeerperiode na de Tweede Wereldoorlog de basis voor de huidige verzorgingsstaat. Nog verder volgen onder andere Anne Frank, Johan Cruijf en Rembrandt.

De populistische politicus Fortuyn werd op 6 mei 2002 vermoord door de extremistische milieu-activist Volkert van der Graaf. De voormalige columnist was in de maanden daarvoor als een komeet omhoog geschoten met zijn politiek incorrecte uitspraken over migranten. Links en intellectueel Nederland verketterden hem, maar zijn discours sloeg enorm aan bij de gewone Nederlanders. Fortuyn, een openlijk homoseksuele dandy met een eigen butler en twee schoothondjes die nooit van zijn zijde weken, was ,,de man die eindelijk eens durfde te zeggen wat iedereen dacht''.

Zijn dood joeg een schokgolf door Nederland en die zindert eigenlijk nog altijd na, zeker na de dood van filmmaker Theo van Gogh, wiens laatste film trouwens aan Fortuyn gewijd is. Weer was de politiek totaal van slag, klonken er grote woorden als ,,het vrije woord is vermoord'' en kwamen de Nederlanders massaal op straat.

Veel Nederlandse historici moesten wel even slikken toen de uitslag bekend raakte. Maar er klonk ook gejuich. ,,Deze verkiezing betekent eindelijk eerherstel voor Pim'', was de reactie van Mat Herben, de vroegere rechterhand van Fortuyn.

Corrigeer

MEER NIEUWS