Belg ontevreden op de werkvloer

De Belgen zijn de meest ontevreden werknemers van Europa. Slechts 35 procent voelt zich gelukkig op de werkvloer. We klagen vooral over ons loon, de geringe carrièrekansen en het gebrek aan vorming.

In de Europese lijst van ontevreden werknemers prijkt ons land helemaal bovenaan. Amper 35 procent voelt zich gelukkig op het werk. De cijfers variëren lichtjes naargelang leeftijd anciënniteit en sector (zie grafiek). De Nederlanders doen het iets beter met 45 procent tevreden werknemers. Met 68 procent zijn de Scandinaviërs veruit de gelukkigste mensen op de werkvloer. Dan volgen de Fransen (61 procent), de Italianen en de Zwitsers (telkens 53 procent).

Kelly Services, wereldwijd de nummer vijf in arbeidsbemiddeling, peilde naar de werktevredenheid van 14.000 mensen in 12 landen. Dat ons land de twijfelachtige eer geniet de minst tevreden werknemers te hebben, moet volgens Philippe Richir, algemeen directeur van Kelly Services België en Luxemburg, wat genuanceerd worden. ,,Ik vermoed dat de Belgische werknemer vooral onzeker is over zijn job en zich daarom ongelukkig noemt. In heel Europa slabakt de economie maar weinig landen hadden het voor de crisis zo goed als wij. Vandaar dat ontevreden gevoel.''

Belgische 45-plussers zijn het minst ongelukkig. Hoe hoger het diploma, hoe tevredener. Werknemers die nog geen jaar of al meer dan vijf jaar werken, zijn het minst tevreden. In de handel, IT en de industrie tref je de minst gelukkige werknemers aan. (AEG)

Corrigeer

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees