Bush doet niets terug voor Blair

Na lang zeuren door de Britse premier Tony Blair heeft de Amerikaanse president George W. Bush 550 miljoen euro beloofd voor hulp aan Afrika. Ontwikkelingshelpers noemen dat bedrag een druppel op een hete plaat. Bovendien is het geen vers geld. Het stond al in de begroting, alleen had Bush nog niet beslist waar het naartoe ging.

Blair ging gisteren naar Washington om steun te vragen aan Bush voor twee dingen: de strijd tegen het broeikaseffect en extra ontwikkelingshulp om de armoede in Afrika terug te dringen. Blair rekende erop dat Bush hem zou belonen voor de inzet van Britse troepen in Irak, maar Bush bleef op de vlakte.

,,De hulp aan Afrika opvoeren, past niet in ons budget'', klonk het koeltjes. ,,We hebben de hulp aan Afrika al verdrievoudigd sinds 2001'', vulde de Witte Huis-woordvoerder aan. De 550 miljoen euro die Bush toch vrij

maakte, gaan alleen naar Ethiopië en Eritrea om een dreigende hongersnood te voorkomen. Dat is dus pure kortetermijnhulp, het geld brengt de landen geen meter verder.''

Ook over het Kyoto-verdrag kreeg Blair mooie woorden te horen, maar geen echte toegevingen. Bush is al langer een uitgesproken tegenstander van het Kyoto-verdrag, dat de uitstoot wil beperken van stoffen die bijdragen tot de opwarming van de aarde.

De Britten pakken hun voorzitterschap van de G8, de toonaangevende industrielanden, grondig aan. Op de top begin volgende maand in het Schotse Gleneagles wil premier Blair dat de rijke landen hun goed hart laten zien en per jaar 40 miljard euro extra vrijmaken voor Afrika. Kwijtschelding van de Afrikaanse schulden staat eveneens op zijn lijstje. Verder ook maatregelen tegen de opwarming van de aarde.

De komende weken polst Blair tijdens bliksembezoeken de stemming bij de Russische president Vladimir Poetin, de Franse president Chirac en de Duitse kanselier Schröder.

Bush onder druk

Blair is niet de enige die van Bush meer dollars voor Afrika wil afdwingen. Ook het wandelend geweten van Afrika, Nelson Mandela, kwam midden mei al aandringen op een nieuw plan voor Afrika. Niet te onderschatten is ook de impact van de wereldwijde Live 8-concerten op 2 juli, drie dagen voor de start van de G8-top.

Intussen loopt in Amerika volop de Afrika-campagne One . Dat is niet toevallig ook de naam van een song van de groep U2, die de hele campagne ondersteunt met concerten overal in de VS. Het ultieme doel van de campagne is om de ontwikkelingshulp van de Verenigde Staten op te krikken tot 1 procent van het budget, in plaats van de armtierige 0,1 procent vandaag.

Evident zal het niet zijn. Toen de regering Bush onlangs een bescheiden extraatje vroeg van 3,3 miljard dollar voor alle buitenlandse operaties, schroefde het Huis van Afgevaardigden dat bedrag terug met 80 procent. Het geld kon beter dienen om de boeren op het thuisfront te subsidiëren, klonk het toen.

Corrigeer

NIET TE MISSEN

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees