Oneerlijk duurt het langst

Kent u een supermarkt waar niemand aan de kassa zit en u zomaar mag doorlopen met de winkelwaar in uw karretje? Kent u een bakkerij waar u gewoon mag binnenlopen om een brood uit de rekken te halen terwijl er niemand is om aan te betalen? Neen. Zoiets bestaat niet in het echte leven.
Tenzij bij de fiscus. In verschillende steden in het land zit er niemand aan de kassa. De bedrijfsslogan luidt Oneerlijk duurt het langst! Het is om vele redenen een echte schande dat de problemen bij financiën niet opgelost raken. Ten eerste omdat deze klucht al twee decennia lang duurt. Een hele rij ministers en politieke partijen passeerden al de revue, maar niemand krijgt het blijkbaar professioneel georganiseerd. Bovendien moeten de ambtenaren het bolwerken met verouderde apparatuur.

Jaarlijks luiden de alarmklokken, maar de politiek zit erbij en kijkt ernaar. Af en toe volgt wel een straffe verklaring van een minister, maar op het terrein gebeurt veel te weinig. Straks moeten we nog geloven dat het een bewuste politiek is om voor geen oplossing te zorgen. Of hoe de wet de wetteloosheid organiseert.

De tweede reden waarom we ons mogen opwinden, is dat de Belgen in de regio's waar wél voldoende controle is financieel opdraaien voor de slechte werking van de fiscus in andere steden. Want op het einde van de rit is er een begroting in evenwicht, waarbij de ene (eerlijke) Belg te veel belastingen betaalt en de andere (sluwe) Belg in verhouding veel te weinig. We pleiten niet voor een heksenjacht door de fiscus, maar wel een eerlijke spreiding van de controlemiddelen over het hele land, zodat iedereen zijn deel betaalt.

Ten derde zijn de loontrekkenden bij een slechtwerkende fiscus altijd bij de grootste betalers.

Ten vierde omdat we minder lange wachtlijsten zouden hebben in de rusthuizen, gehandicaptenzorg en andere cruciale sectoren indien de nodige middelen correct naar de staatskas zouden vloeien. Wellicht zou de al veel te hoge belastingdruk iets naar beneden kunnen indien alles normaal verloopt.

Ten vijfde omdat dergelijke blunders van de overheid het vertrouwen in vadertje Staat nog meer ondermijnen.

De pers heeft (weer) haar rol vervuld door de zaak tot vervelens toe aan te kaarten. Ongetwijfeld volgt binnenkort een politieke verklaring van minister van Financiën Didier Reynders ,,die bezig is met het probleem''. Zal de minister zijn handen weer in onschuld wassen, of gaat hij het eindelijk oplossen?

Eerlijk gezegd: we vrezen het ergste. Brussel en Antwerpen zullen vermoedelijk ook volgend jaar nog de Belgische Bahama's zijn.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees