Wie naar paus wil, moet examen afleggen

Wie naar paus wil, moet examen afleggen

Foto: © REUTERS

Wie naar Duitsland wil om er het bezoek van de paus mee te maken, moet eerst een vragenlijst invullen die peilt naar de kennis van het christelijke geloof. Neen, het is geen grap. Met de toch wel opmerkelijke maatregel wil Duitsland zoveel mogelijk illegale immigranten weren, vooral uit de Balkan.

Paus Benedictus XVI koos de Wereldjongerenconferentie in augustus in Keulen uit voor zijn eerste pausbezoek. Er worden meer dan een miljoen jongeren verwacht. Duitsland is bang dat velen het religieuze festival te baat zullen nemen om via een snelprocedure een visum te bemachtigen en daarna stiekem in het land te blijven.

Duitsland werd tussen 2000 en 2002 overspoeld door honderdduizenden illegale Albanezen en Oekraïners die actief zijn in de prostitutie en de drugswereld. De lakse visumpolitiek gaf de carrière van de Duitse minister van Buitenlandse Zaken, Joschka Fischer, een flinke knauw.

Om nog meer ongewenste immigratie te voorkomen, stelden de Duitse ambassades in het buitenland een vragenlijst samen die peilt naar de kennis van het christelijke geloof. Zo moeten de echte pelgrims van de ,,valse'' onderscheiden worden. De moeilijkste vragen leveren de meeste punten op. Wie zeventig procent haalt, is geslaagd.

De vragen zijn een selectie uit vragenlijsten die de Duitse ambassade in Tirana gebruikt. ,,We willen de Albanezen niet discrimineren'', zeggen de Duitse overheden, ,,de vragen moeten ons enkel toelaten de motieven van de pelgrims te kennen.''

Corrigeer

NIET TE MISSEN

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees