Inspectie verzegelt smeerboel bij Kempense varkensboer

Inspectie verzegelt smeerboel bij Kempense varkensboer

Leden van de milieu-inspectie verzegelde de instalatie waarmee de boer afval en halfrot voedsel tot varkensvoer mengde.

Een varkensboer uit Geel, die al jaren manifest zijn voeten veegt aan alles wat met leefmilieu te maken heeft, kreeg gisteren de Antwerpse milieu-inspectie over de vloer. Die verzegelde de installatie waarmee de boer het voeder voor zijn 12.000 varkens maakt. De man gebruikte daarvoor voedselafval en dierlijke producten. Maar daarvoor had hij geen vergunning.

,,Verschueren Recyclage bvba'', zo staat op vooraan op de boerderij van zaakvoerder Jan Verschueren, aan de Blokstraat in Geel-Ten-Aard. En recycleren deed Jan Verschueren: halfrotte groenten, afgekeurde deegwaren, kaaswei, rijstvezelmelk, vervallen mayonaise, tal van andere zuivelproducten en afval van dierlijke oorsprong werden door de bvba Veschueren in een enorm mengvat bijeen gekieperd en tot één grote brij varkensvoer verwerkt.

Verschueren kreeg al eerder de milieu-inspectie over de vloer. Zijn installatie voor het openen van voedselblikken werd ook al eens verzegeld en hij kreeg ook dwangmaatregelen opgelegd, maar dat kon de zaakvoerder niet deren, net zo min als pv's en inbeslagnames van illegaal afval.

De Antwerpse milieu-inspectie stelde gisteren vast dat Verschueren niet over een goedgekeurd bedrijfsplan beschikt, er geen registers op nahoudt, geen verplicht groenscherm rond zijn bedrijf heeft en niet over afwatering beschikt. Bovendien konden de regels voor de ophaling van varkenskrengen hem worden gestolen, zodat de vrachtwagens van vernietigingsbedrijf Rendac weigerden in Geel-Ten-Aard nog dode dieren te komen ophalen. Verschueren bracht de kadavers dan maar zelf weg naar andere varkensstallen.

Vreemd genoeg kreeg de vuile varkensboer in het verleden vanwege de overheid steeds weer de nodige vergunning om verder te knoeien. Daar lijkt nu verandering in te komen: volgens de milieu-inspectie liggen de zegels er voor lange tijd. De boer mag wel nog varkens houden. (HHM)Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees