Nederland dinsdag naar de stembus

Zo'n 11,8 miljoen Nederlanders trekken dinsdag naar de stembus om nieuwe gemeenteraadsleden te kiezen. Algemeen wordt het aanzien als een belangrijke test voor de landelijke verkiezingen van 2007.

De campagne werd gedomineerd door thema's als het samenleven tussen gemeenschappen, veiligheid en de Nederlandse missie naar Afghanistan. Allochtonen vormen niet alleen een verkiezingsthema, ze worden ook gezien als een mogelijk beslissende factor. Nederland telt immers meer dan 2,2 miljoen kiesgerechtigde allochtonen.

Volgens een peiling zou het christen-democratische CDA terugvallen van 21 naar 12 procent en de VVD van 16 naar 10 procent. De PvdA zou zijn score uit 2002 (16 procent) dan weer zo goed als verdubbelen tot 32 procent. De kleinere socialistische SP zou van 3 naar 8 procent klimmen. Uit de peiling blijkt ook dat de PvdA in Rotterdam tien zetels zou winnen en dat de erfgenamen van Pim Fortuyn, Leefbaar Rotterdam, zouden zakken van 17 naar 13 zetels.

De stembureaus gaan dinsdag om 7.30 uur open en sluiten om 21 u. In bijna alle Nederlandse gemeenten wordt elektronisch gestemd zodat de resultaten snel bekend zullen zijn.

Corrigeer

NIET TE MISSEN

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees