Commentaar. Belangrijk

Het gekrakeel in de schoot van Vlaams Belang houdt aan. De uitspraak van kamerlid Filip De Man - ,,een moslim kan geen democraat zijn'' - blijft de gemoederen flink bedaren. Fauzaya Talhaoui en Fouad Ahidar, allebei Spirit-politici zeggen zich persoonlijk beledigd te voelen. Ze hebben overschot van gelijk om hun ergernis in stevig weerwerk om te zetten. Als De Man dan toch de koran wil verketteren, moet hij dat ook met de Bijbel doen. Want, zegt het tweetal, in naam van de Heilige Schrift wordt in het beschaafde conservatief-republikeinse land van Bush een lijdende vrouw al een jaren tegen haar zin in leven gehouden. Een agendapunt voor de eerstvolgende partijraad van Vlaams Belang, lijkt ons.

De oprispingen van De Man illustreren dat Vlaams Belang blind blijft. De Man is wat verward, haast Dewinter daar aan toe te voegen. De waarheid is dat Vlaams Belang zich niet goed raad weet met het nieuwe Vlaanderen dat in de steigers staat. De partij heeft het jammerend en jubelend over de vrije meningsuiting maar zegt wel dat Talhaoui en Ahidar nooit bij onze samenleving zullen, kunnen en mogen horen.

Wij raden de heer De Man aan aandachtig onze 19 regionale edities te lezen. Overal in het land worden complete Vlaamse buurten gemobiliseerd wanneer een perfect geïntegreerde nieuwkomer de wacht wordt aangezegd. Vlaanderen heeft - terecht - laten blijken dat het niet gediend is van racistische hetzers die Naïma het leven zuur en het werken onmogelijk maken. Sommigen bij Vlaams Belang - ook boos omdat ze worden voorbijgelopen door nieuwkomers à la Morel en Verstrepen - blijven ziende blind voor een aantal maatschappelijke evoluties, ook in het hoofd van de Vlaming zelf.

Belangrijk is ook dat Willy Cortois van de VLD zijn stem verheft. Net als De Man is deze blauwe mijnheer ook in Vilvoorde politiek actief. Net als zijn voorzitter Bart Somers herhaalt Cortois de boodschap dat een liberaal een open geest hoort te hebben en dus geen heil in de recepten van het Vlaams Belang kàn zien. Dat Somers de deuropening naar Vlaams Belang die sommigen op de rechterflank van de VLD meenden te ontwaren, heeft dichtgegooid is een krachtig en duidelijk politiek en maatschappelijk statement.

Net als alle andere samenlevingen in het oude Europa dient ook in Vlaanderen één van de meest ingewikkelde debatten op gang te worden getrokken. Hoe dragen we er zorg voor dat een multi-etnische en veelgelovig samengestelde bevolking het eens wordt over aan aantal basisspelregels, een gemeenschappelijk gedeelde en stevige sokkel waarop een kleurrijk en welvarend Vlaanderen kan worden gebouwd? Daarover zal het de komende jaren moeten gaan.

De uitspraken van Filip De Man geven zeer goed aan dat Vlaams Belang menselijk, intellectueel en politiek helemaal niet klaar is om met deze sociaal-economische en cultureel-religieuze nieuwe, onomkeerbare realiteit aan de slag te gaan. De hoofddoek is een privé-zaak (voorzitter Vanhecke), de hoofddoek is een terugkeerticket (Dewinter), en moslim kan geen democraat zijn (De Man) en ga zo maar door. Er is, ook voor de gemiddelde Belanger geen peil meer op te trekken.

Toch zijn de domme uitschuivers van De Man ook leerrijk. Want in de ontstane verwarring wordt één ding plots wel heel erg duidelijk. Vlaams Belang is niet zinnens een half miljoen medelanders als volwaardige medelander, democraat, gesprekspartner, gelovige, collega, buurman, kind, man en vrouw tegemoet te treden.

Dit is voor iedereen in dit land belangrijk om weten.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees