Nieuwkomer André Greipel moet Omega Pharma-Lotto eindelijk vroeg succes schenken

Greipel : 'Ik kan heel goed luisteren'

Greipel : 'Ik kan heel goed luisteren'

Foto: isosport

André Greipel (28) maakt zondag in Adelaide zijn competitiedebuut voor Omega Pharma-Lotto. De Duitser dicht het gat dat viel na het opstappen van Robbie McEwen. Hij moet dus zo snel mogelijk voor winst zorgen.

Uitblijven van snel gewin zadelde de mannen van Marc Sergeant de jongste jaren telkens op met een onbehaaglijk gevoel. Twee jaar geleden veegde Cadel Evans eind maart de nul weg in de Wielerweek Coppi-Bartali. De vorige campagne deed Philippe Gilbert het pas in de Amstel Gold Race, op 18 april. Balansen worden pas op het einde van het seizoen gemaakt en toen viel het allemaal reuze mee, maar op het moment zelf zaten ze er toch mee en voelden ze zich het kneusje van de grote ProTour-klas. Altijd weer rolde die pesterige nul over de tong.

Met André Greipel haalde manager Geert Coeman de perfecte oplossing in huis. Vorig jaar alleen al zat die 21 maal in de roos. De eerste keer op 19 januari, in de Tour Down Under. Op het eind van de maand stond de teller al op vier. Kortom, de geknipte man om de winning mood binnen te loodsen.

Zondag speldt de kolossale Duitser voor het eerst een nummer op zijn nagelnieuwe truitje van Omega Pharma-Lotto. Aan de East End van Adelaide wordt dan de Cancer Council Classic gereden, het criterium dat als heraut geldt voor de Santos Tour Down Under, die twee dagen later start.

Ploegleider Herman Frison regelt een interview met Greipel. 'Een uiterst vriendelijke jongen, niet de minste kapsones', verzekert hij. Nog vóór het afgesproken uur meldt André zich in de lobby van het Hilton Hotel, kloppend hart van de Tour Down Under. Imposant, maar met de glimlach en een stevige handdruk.

André, iedereen die de koers een klein beetje volgt, kent jou als topsprinter en superatleet. Als persoon blijf je echter een beetje in de schaduw, is het niet?

'Ik ben rustig van natuur, dat klopt. Ik kan heel goed luisteren. Spreken doe ik liefst met mijn benen. Eens op de fiets wordt dat weliswaar een beetje anders maar je zal me toch niet horen tieren en schelden op mijn maats wanneer we op een sprint afstevenen. Het commando laat ik dan over aan Marcel Sieberg, mijn landgenoot die met mij mee naar Omega Pharma-Lotto is gekomen. Marcel weet wat ik wil. Ik besef echter dat ik mijn persoonlijkheid toch een beetje zal moeten forceren. Wil ik invloed hebben op mijn nieuwe ploeg, om samen een stap vooruit te zetten, dan moet ik mijn mond open doen. Op een positieve manier uiteraard.'

Lees het volledige interview in Het Nieuwsblad van 15 januari

Corrigeer


Het Nieuwsblad biedt meer dan 1.000 reeksen in 12 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.