Sint-Pietersstoel heeft weer historisch orgel

MOREGEM - Het kostte behoorlijk wat tijd en inspanningen, maar vandaag staat in de Sint-Pietersstoelkerk weer een authentiek orgel.

,,Een uniek meubel dat ik in mijn 25-jarige carrière nooit eerder heb gezien'', zegt orgelbouwer Jean Bruggeman die het negentiende-eeuwse Loret-Vermeersch-orgel restaureerde. Op zondag 18 september om 16 uur wordt het orgel door de Gentse bisschop Luc Van Looy ingezegend. Edward De Geest, organist van de Sint-Baafskathedraal van Gent, speelt het orgel in.

Sinds de Eerste Wereldoorlog moet de Sint-Pietersstoelkerk het zonder orgel stellen. ,,In 1918 verdween het orgel op een mysterieuze manier. Niemand weet waar het is gebleven'', zegt Jos Mestdach, organist in Moregem. Samen met Jo Nachtergaele, Roland Goossens en Jan Walraet leidt hij het orgelcomité. Zij waren in hun nopjes toen pastoor Johan Van der Schueren in 2002 in Kalfort bij Puurs een historisch orgel op de kop kon tikken. De pastoor van Kalfort wou het orgel zo vlug mogelijk kwijt omdat het in zijn kerk niet bruikbaar was. Enkele maanden later werd het Loret-Vermeersch-orgel naar Moregem gebracht.

Orgelbouwer Jean Bruggeman uit Kortrijk maakte het speelklaar: ,,Het meubel oogt Spaans en de unieke vorm van de trompetten zorgt voor een romantische klank.''

Het orgelcomité zou graag alle Moregemnaren laten genieten van het inspelen van het Loret-Vermeersch-orgel, maar dat blijkt niet mogelijk. Jos Mestdach: ,,Ons dorp telt 434 zielen, maar in de kerk is slechts plaats voor 200 stoelen. Wij zouden de capaciteit tot 300 stoelen kunnen opdrijven, maar dan zitten de mensen als haringen in een ton. Daarom deze niet-alledaagse oproep: blijf thuis. Wie niet ingeschreven is, geraakt niet binnen .''

(PD)

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio