Meldpunt krijgt elke dag tien rapporteringen over racisme op internet

Elke dag melden tien mensen via het meldpunt Cyberhate-delete racisme op het internet. Dat zegt directeur Jozef De Witte van het Centrum voor Gelijkheid van Kansen en Racismebestrijding.

Het meldpunt werd in maart jongstleden opgericht door minister van Gelijke Kansen Christian Dupont (PS), samen met het Centrum en de overheidsdiensten Justitie en Economie. Sindsdien staat op de grote Belgische onthaalpagina's het icoontje van Cyberhate-delete, waar je kan doorklikken naar een meldingsformulier. Daarop moet je zoveel mogelijk gegevens invullen over de racistische uitlatingen én je eigen gegevens. Op anonieme klachten gaat het Centrum niet in.

,,Vóór de oprichting van het meldpunt kregen we om de twee dagen een klacht. Sinds het meldpunt werd opgericht, krijgen we tien klachten per dag'', zegt De Witte. ,,Er zijn dus duidelijk veel mensen die tijdens het surfen op racisme stuiten en die ook nog de moeite doen om dat te melden.''

Eén van die meldingen ging over de website Rwina.com , een Nederlandstalige, extremistische moslimsite met schuttingtaal over de Belgen en de Vlamingen. ,,Hartstochtelijk, fier en moedig strijden we voor de stichting en uitbreiding van de Arabische Imperium op Romeinse bodem. Vandaag roepen we aan de kinderen van onze natie de onafhankelijkheid uit van Al Jumhurriya Al Arabia AL Europia (Arabisch Europese Republiek)'', luidt de tekst op de homepage.

Er wordt ook zwaar uitgehaald naar de Witte Mars van afgelopen vrijdag in Antwerpen. Rwina.com is al sinds maart actief. Zopas diende het Centrum een klacht in tegen de site bij het federaal parket.

,,Wij willen dat diegenen die dergelijke taal gebruiken, gestraft worden. Maar ook dat het zo snel mogelijk van het net wordt gehaald. Daarom proberen we altijd contact op te nemen met de auteur met de eis om de tekst van het net te halen. Maar in dit geval weigeren ze'', zegt De Witte. (IG)

www.cyberhate.be

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

Meest Gelezen

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees