Provincie haalt Vlaams streefcijfer niet

Vlaams-Brabander produceert te veel restafval

LEUVEN - De inwoners van Vlaams-Brabant produceren te veel restafval. Dat blijkt uit het recentste provinciale milieurapport dat zopas van de persen rolde. De restfractie stagneert op 161kilo per inwoner per jaar, op elf kilo van het Vlaamse streefcijfer.

Het provinciebestuur heeft het vierde Vlaams-Brabantse milieu- en natuurrapport klaar. Dat rapport geeft informatie over de toestand en de evolutie van het milieu en de natuur in onze provincie. Echt rooskleurig is die toestand niet.

,,De milieu- en natuurnormen worden maar moeizaam gehaald'', moet gedeputeerde Jean-Pol Olbrechts (CD&V) vaststellen. ,,Zo lijkt de waterkwaliteit, na een verbetering in het begin van de jaren negentig, nu te stagneren bij waarden die nog ver van de beoogde doelstelling liggen. Ook de afvalhoeveelheden staan stil of nemen zelfs toe in vergelijking met vorig jaar.''

De intercommunales zamelden in 2004 515.101 ton huishoudelijk afval in. Dat is 23.456 ton meer dan het jaar voordien. Het betekent een gemiddelde van 496 kilogram per inwoner, of een toename van 25 kilogram. De gemeenten Steenokkerzeel (807 kilogram per inwoner), Bierbeek (714 kilogram) en Kampenhout (700 kilogram) spannen de kroon. Een inwoner van Drogenbos produceerde amper 307 kilogram afval.

Halle-Vilvoorde scoort slecht

De fractie restafval daalt niet meer. In 2004 kwam de Vlaams-Brabander aan 161 kilogram per jaar, net evenveel als in 2003. Hiermee is de provincie nog elf kilogram verwijderd van het Vlaamse streefcijfer van 150 kilogram per jaar. Het Vlaamse gemiddelde blijft intussen dalen tot 159 kilogram.

Wat opvalt is dat alle gemeenten in het arrondissement Leuven vlotjes onder de 150 kilogram blijven. Het arrondissement Halle-Vilvoorde scoort ronduit slecht. Bever komt zelfs aan 273 kilogram per inwoner, Grimbergen een 260 en Ternat aan 256. De intercommunales Interza en Haviland stuurden intussen hun afvalbeleid bij, maar het is te vroeg om daar resultaat van te zien.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio