Tanguy jongste kampioen van club 'Van Pion tot Dame'

Elfjarige schaker zet tegenstand mat

GERAARDSBERGEN - Tanguy Ringoir is pas elf jaar, maar staat meer dan zijn mannetje als lid van schaakclub 'Van Pion tot Dame'. De jongen veegde tijdens het clubkampioenschap de vloer aan met de volwassen tegenstanders en kaapte de eerste plaats weg. Tanguy kent geen medelijden op het schaakbord: hij vloerde zelfs pa Guy.

Tanguy is de jongste kampioen ooit bij 'Van Pion tot Dame'. En dat zat er aan te komen, want Tanguy is een echt schaakfenomeen. Hij kreeg de schaakkriebels van thuis mee, want pa Guy, moeder Miranda en broer Yannick kunnen ook uitstekend overweg met paard en loper. Tanguy overklaste wel de ganse familie en nu dus ook de andere leden van zijn schaakclub.

Voorzitter Luc Matthijs, die de jongen de kneepjes van het vak leerde, staat er zelf van te kijken. ,,Hij was pas zeven jaar toen ik Tanguy de regels van het schaakspel aanleerde. Vorig jaar kon ik al niet meer van hem winnen en nu verlies ik kansloos.'' Niet alleen voorzitter Matthijs moest er aan geloven. Tijdens het clubkampioenschap gingen alle tegenstanders van Tanguy een voor een voor de bijl, ook vader Guy. Zelfs ervaren schakers konden het jonge schaaktalent niet mat zetten.

Blijven oefenen

Tanguy blijft er rustig onder en gaat niet zweven. Schaken is immers hard werken, op de lauweren rusten en uitsluitend gedijen op talent zit er niet in. Dagelijks uren oefenen op het schaakbord of op de computer, nieuwe zetten instuderen: het is onontbeerlijk om de ongeslepen schaakdiamant die Tanguy nu al is verder te verfijnen.

Tanguy droomt ervan om even goed te doen als zijn idool, de Noorse schaker Magnus Carlsen. Die werd grootmeester op 14 jaar, een titel die alleen schaakfenomenen zoals Gary Kasparov of Bobby Fischer mogen dragen. Tanguy heeft nu al de status van 'expert', wil de eerstvolgende jaren doorgroeien tot 'meester' en hoopt om ooit als 'grootmeester' in de schaakarena te treden.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio