Brandweer rekruteert nieuwe krachten voor korps

,,Vrijwilligers zijn moeilijker te vinden''

Ninove - De brandweer van Ninove is naarstig op zoek naar vers bloed. Dertien posten moeten er ingevuld worden en omdat het tegenwoordig niet zo makkelijk blijkt om nog vrijwilligers te vinden, trekken de spuitgasten nu naar de scholen in een poging de jeugd warm te maken voor het werk van de brandweer.

Het korps van Ninove bestaat, op één beroepskorporaal die in de kazerne woont na, volledig uit vrijwilligers. Met zo'n 70 zijn ze normaal, maar nu er onlangs een aantal spuitgasten op rust gingen, zoekt korpschef Michel Bellemans nu dertien nieuwe mannen of vrouwen die zich voor de Ninoofse brandweer willen inzetten.

,,Veel voorwaarden zijn er in feite niet om een opleiding te mogen beginnen'', zegt hij. ,,Je moet minstens achttien jaar zijn, slagen in de fysieke tests en lichamelijk geschikt bevonden worden voor brandweerwerk door de officier-geneesheer. Wie aan die zaken voldoet, krijgt een opleiding als brandweerman of -vrouw op de provinciale brandweerschool. Vrouwen zijn dus ook welkom, ja'', zegt Bellemans.

Zinvol engagement

,,We mogen niemand discrimineren en willen dat ook niet. Het is tegenwoordig al moeilijk genoeg om mensen te overhalen om zich te engageren bij de brandweer. Nochtans is het een zeer zinvol engagement, maar om je in te zetten voor de maatschappij heb je natuurlijk wel een beetje burgerzin nodig. Er zijn nog wel jongeren die dat hebben, maar ze worden steeds schaarser. Wie zich dan toch nog geroepen voelt om tot het korps toe te treden en voldoet aan de voorwaarden, zullen we dus met open armen ontvangen.''

De brandweer wacht de inschrijvingen niet af, maar doet zelf ook actief aan rekrutering. Momenteel gaat een brandweerteam in de Ninoofse scholen langs om daar demonstraties en oefeningen te geven. ,,Als het een beetje meezit, kunnen we er misschien wel een paar warm maken voor ons korps'', zeggen ze.

Meer info: brandweer@ninove.be of via 054/33.35.66

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio