Vele ouderen te ziek om langer te werken

Tal van oudere werknemers voelen zich niet goed in hun wel, zijn te dik, slikken allerlei medicatie en kampen met een depressie. Dat blijkt uit een onderzoek van het socialistisch ziekenfonds. ,,Het zal niet zo makkelijk zijn om die mensen langer aan het werk te houden'', vreest voorzitter Guy Peeters.

Eenderde van de 55-plussers voelt zich niet goed in zijn vel en 60 procent van hen kampt met overgewicht, zo blijkt uit het onderzoek. Oudere werknemers gebruiken bovendien almaar meer geneesmiddelen. Eenderde van de 55-jarigen neemt geneesmiddelen tegen een hoge bloeddruk, een op de vijf gebruikt antidepressiva, bijna een op de ze lijdt aan een maagaandoening, één op de tien is diabeticus, een op de 25 wordt behandeld voor een hartkwaal.

Dat wil niet zeggen dat ze allemaal arbeidsongeschikt zijn. Maar toch blijkt er een groeiende groep te zijn van oudere werknemers die geneesmiddelen nemen voor minstens drie ziekten. Op 55 jaar is dat elf procent, op de leeftijd van 65 jaar is die categorie al gegroeid naar 20 procent. 55-jarigen liggen gemiddeld dubbel zo lang in het ziekenhuis als 20-jarigen. Bij de 65-jarigen is het zelfs al het driedubbele.

Voorzitter Guy Peeters van het socialistisch ziekenfonds vreest dat het niet zo makkelijk zal zijn om die mensen langer aan het werk te houden. ,,Velen kunnen dat niet aan'', denkt hij. Het gevolg zal zijn dat velen die nu vervroegd met pensioen gaan om gezondheidsredenen, toch zullen moeten afhaken voor hun 65ste en als arbeidsongeschikt hun carrière moeten beëindigen. Of een deel zal vervroegd stoppen om zijn of haar partner of ouder te verzorgen.

Het socialistisch ziekenfonds vreest ook dat het afhaken wegens depressie, nu al de nummer één bij de arbeidsongeschiktheid, nog zwaarder zal gaan doorwegen bij een latere uitstap uit de arbeidsmarkt. Daarom vraagt Peeters de regering bij de initiatieven om mensen langer aan het werk te houden, ook met de gezondheidsproblemen rekening te houden. ,,Dit zou meer moeten zijn dan het inrichten van een jaarlijkse sportdag voor de ambtenaren'', zo staat het in de studie.

Wim WINCKELMANS Frans DE SMET Lees

Corrigeer

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees