Geen tattoo's onder de achttien

Geen tattoo's onder de achttien
Piercings zijn verboden onder de zestien en voor een tatoeage moet je meerderjarig zijn. Dat staat in het Koninklijk Besluit waarmee minister van Volksgezondheid Rudy Demotte de piercing- en tattoosector wil reglementeren. Het KB borduurt verder op het kwaliteitslabel dat de tatoeëerders en piercers vorig jaar zelf hebben opgesteld. Het stelt vooral hoge eisen wat betreft hygiëne en netheid. ,,De nieuwe reglementering is zowel een bescherming voor de klant als voor de professionelen uit de sector'', zegt het kabinet Demotte.

Piercers en tattookunstenaars kunnen in de toekomst enkel aan de slag als ze een licentie hebben. Daarvoor moeten ze eerst bewijzen dat ze weet hebben van hygiëneregels, overdraagbare ziekten en giftige kleurstoffen. Inspecteurs van de dienst Volksgezondheid zullen op het terrein controles uitvoeren. Studio's of ateliers die niet aan de regels voldoen, zullen hun vergunning kwijtspelen.

De leeftijdsgrens geldt niet voor gaatjes in de oren. Ook wie jonger is dan 16 jaar mag gaatjes laten prikken, maar moet dan wel vergezeld zijn van een ouder of voogd. Voor piercings in de geslachtsdelen of in de tepels moet je in de toekomst ook meerderjarig zijn.

Voorlopig is de nieuwe wetgeving nog niet van kracht. Hij zal in september aan de Raad van State worden voorgelegd, pas daarna kan het KB worden bekrachtigd.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees