Ludo Philippaerts met de jumpingploeg op zoek naar een medaille

,,Nooit waren we zo sterk''

,,Nooit  waren we zo sterk''

Foto: © Caremans Dirk

In Sydney greep je net naast een medaille. Wat zijn je kansen hier?

,,Als team zijn we nog nooit zo sterk geweest. We hebben nu vier combinaties waarvan de paarden alle vier gemakkelijk de hoogte aankunnen. We mogen dus zeker ambitie hebben voor een medaille. We moeten weinig onderdoen voor de anderen. Duitsland is de grote favoriet, maar er kan veel gebeuren. Geluk speelt een grote rol. Je raakt een balk, maar hij blijft liggen. Dat kan misschien goud opleveren.'' Eerst staat de individuele wedstrijd te wachten.

,,Inderdaad, maar de hoofdbedoeling is als team te scoren. Individueel is het een lotje van de loterij. Op het moment moet je er staan. Maar in de landenwedstrijd zijn we gebeten om een medaille te winnen.'' Jos Lansink, als Nederlander nog olympisch kampioen in Barcelona, is de ploeg komen versterken.

,,Een goede aanwinst. Hij heeft in het verleden genoeg bewezen een man van de grote momenten te zijn. Ik heb er geen probleem mee. De besten moeten gaan. Iedereen vecht voor zijn plaats. We zijn er zelfs beter van geworden. In de landenwedstrijd staan we er sterker voor.'' Je begint als eerste aan de wedstrijd. Geef je de anderen dan tips?

,,We zullen elkaar zeker helpen. Ik start als eerste en de rest zal aandachtig toekijken. Hoe ik spring. Waar de moeilijkheden liggen. Ik zal hen dan ook zeggen waar ze op moeten letten. We komen goed overeen en we houden er ook dezelfde gedachtengang op na over hoe je een parcours moet rijden. Vroeger was ik de laatste ruiter, maar met Jos Lansink erbij wisselen we af.'' De gemiddelde leeftijd van de jumpingploeg ligt tamelijk hoog. Jullie zijn allemaal veertigers.

,,Over het algemeen zijn er weinig twintigers. In de jumping ligt de gemiddelde leeftijd redelijk hoog. Je moet als ruiter ook de geschikte paarden vinden. Als je ouder wordt, heb je meer ervaring hierin. Maar het blijft moeilijk om toppaarden te vinden en zonder toppaarden kan je niet naar de Spelen. Ik ben nog steeds alle dagen op zoek naar paarden.'' Het zijn je vierde Olympische Spelen, hoe lang denk je nog mee te draaien?

,,Ik hoop er toch nog een of twee edities bij te doen. Voor Jos Lansink zijn het al zijn vijfde Spelen. Je moet als ruiter niet zo atletisch zijn als een 100 m-loper. Hoewel je conditioneel toch in orde moet zijn. Veldrijder Tom Vannoppen is eens op een paard komen zitten en verschoot er toch van. Het is ongeveer hetzelfde als ik morgen zou motorcrossen.''

Corrigeer

Het Nieuwsblad biedt meer dan 1.000 reeksen in 12 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.