T-Mobile meldt nu ook het forfait van Duitser voor kampioenschap van Zürich

Jan Ullrich hét mikpunt van spot

Jan Ullrich hét mikpunt van spot
De vrijdagcover van de Duitse sensatiekrant Bild loog er niet om. Een beeld van een volle Pulle witbier heffende Jan Ullrich. ,,Zo bereidde Ulle zich voor op de Olympische tijdrit. Hete party tot zes uur 's morgens op het ARD-schip Aida Aura in de haven van Piraeus'', was de kop. En alsof dat nog niet genoeg was meldde T-Mobile-teamchef Mario Kummer het forfait voor het kampioenschap van Zürich. Wegens pijn aan het zitvlak

Ullrich is na zwaar teleurstellende Olympische Spelen in zijn eigen land hét nationale mikpunt van spot. Danig zelfs dat het Duitse wielerboegbeeld donderdagavond in Beckmanns Olympia Nacht op datzelfde ARD-schip zich verdedigde. ,,Onzin wat die aasgieren allemaal schrijven. Ik ben zaterdagavond naar de boot getrokken om de vierde plaats van Erik Zabel te vieren. Dat deed ik in Sydney ook. Toen dronk ik er ook twee. Maar dan was er géén kritiek want er hing goud om mijn hals. Ach, het laat me allemaal koud. Ik wás niet zo goed als vier jaar geleden toen ik goud en zilver won. Na wat na de Tour volgde is mijn hoofd leeg. Ik had het ontzettend moeilijk om me nog te motiveren voor de Spelen. Ik probeerde ervan te genieten, maar dit waren de twee wedstrijden te veel. Dit waren mijn laatste Spelen.''

De teddybeer uit Rostock had een uitsmijter die kon tellen. De bijna doorlopend te zwaarlijvige Ullrich zocht bij zijn gewicht de oorzaak voor zijn zwanenzang van woensdag. ,,Ik woog te licht. Voor deze discipline heb je power nodig, maar ik weeg momenteel slechts 71 kilogram. Enkel in de Tour 1998 woog ik lichter en toen kreeg ik een voor de eindzege dodelijke appelflauwte."

Andere broek

En dan kwam er nog de afzegging voor Zürich, de achtste wereldbekerwedstrijd van het seizoen. Der Jan heeft last van wonden aan het zitvlak. Hij hield die over aan die ontgoochelende olympische tijdrit in Athene, waarin hij zevende werd. Het forfait werd bekendgemaakt door T-Mobile-teamchef Mario Kummer. ,,Wellicht zijn de wonden te wijten aan het feit dat Ullrich het niet gewend is met de broek van het Duitse team te rijden. Bij T-Mobile rijdt hij met een speciaal soort leder aan het zitvlak", verklaarde Kummer.

De pessimisten onder zijn landgenoten menen dat Ullrichover de top heen is. Iets wat hij ten stelligste ontkent. ,,Ik won met de Ronde van Zwitserland de vierde zwaarste rittenkoers ter wereld en had de pech de eerste Tourweek ziek te zijn. Ik hou nog altijd heel veel van deze sport en zal hard werken om nog succesvoller dan vroeger te zijn. Verona? Misschien pak ik daar wél een medaille."

Ullrich was dé man van de Züri Metzgete van de voorbije jaren. Hij werd er vier keer tweede, maar won wel nog nooit. Meteen verdwijnt de belangrijkste concurrent voor ex-Zürichwinnaars Davide Rebellin en Paolo Bettini, de twee Italianen die in een broedergevecht om de eindzege in de allerlaatste Wereldbeker uit de geschiedenis zijn gewikkeld.

(HC)

Live op Sporza De live-uitzending start om 15.30 uur tot 16.45 uur. Daarna is er een intermezzo vanuit Athene en om 17.15 uur wordt de rechtstreekse uitzending opnieuw verdergezet.

Corrigeer

DE DIGITALE WIELERGIDS

Klik hier

nb-logo


Het Nieuwsblad biedt meer dan 1.000 reeksen in 12 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.