,,Moet ik Herman Teirlinck kennen?''

Vlaamse literatuur heruitgeven, een onwaarschijnlijk avontuur

Vlaamse literatuur heruitgeven, een onwaarschijnlijk avontuur

Leo De Haes met zijn Vlaamse bibliotheek. Vechten tegen de dreigende vergetelheid. Foto: © WDK

Lezen we onze grote schrijvers nog? Ja, maar een paar: Willem Elsschot en Hugo Claus zijn blijvers. Houtekiet moest vreemd genoeg een vergeten roman van Gerard Walschap herdrukken en Davidsfonds/Literair waagt zich zelfs aan heruitgaven van Filip De Pillecyn en de oorlogsboeken van Ernest Claes. Ernest wie? Vlaanderens Grote Literatuur uitgeven is steeds meer een avontuur.

,,Een avontuur? Een onwaarschijnlijk avontuur bedoel je'', zegt uitgever Leo De Haes. Eindelijk kan zijn Houtekiet op de Boekenbeurs uitpakken met de volledige Vlaamse Bibliotheek, samengesteld met subsidies van het Vlaams Fonds voor de Letteren.

Deel 37, de roman Paul- tegenpaul van Paul de Wispelaere, is het sluitstuk van de serie grotendeels vergeten modernistische romans uit de jaren 1927-1970. Van Walschaps Adelaïde tot Indian Summer van Jef Geeraerts, van Telemachus in het dorp van Marnix Gijsen tot Bankroet van een charmeur van Hugo Raes.

Leo De Haes: ,,Het project is begonnen in 1998 en is een slopende activiteit geweest. Ik zou er nooit meer aan beginnen en ik zie geen andere uitgever ooit nog aan zoiets beginnen. Onvoorstelbaar hoe het klimaat in die zes jaren veranderd is. Vroeger tekenden mensen in voor een project dat over een paar jaren loopt, maar nu is daarvoor totaal geen interesse meer. Mensen willen geen boeken bestellen over een tijdspanne van zes jaar. Dat is totaal uit de tijd.''

,,Derderangswerk''

In het zicht van de meet kwam de reeks in het gedrang, omdat het Fonds voor de Letteren struikelde over het dossier van Walter van den Broecks Lang weekend. Maar Leo De Haes hield voet bij stuk: het Fonds had zich ertoe verbonden de monumentale reeks te subsidiëren omdat het een belangrijk stuk literair patrimonium is en daarmee uit.

Leo De Haes won het pleit, zodat hij voor elk deeltje met een oplage van 1.500 stuks gemiddeld 3.000 euro overheidssteun kreeg. ,,Als uitgever kan je zo'n serie niet dragen.'' Ook de nieuwe monumentale Elsschot-biografie van Jan van Hattem, Mythes bij het leven , kreeg na wat tegenspartelen de beloofde subsidie van de Vlaamse Gemeenschap.

Ondertussen spaart de literaire kritiek de Vlaamse Bibliotheek niet, hoe verdienstelijk het ook is.

,,Veel derderangswerk'', zegt Bart Vervaeck, literatuurdocent aan de VUB. ,,Marnix Gijsen stelt niet veel meer voor'', oordeelt zijn collega Geert Buelens. ,,Ook voor Ward Ruyslinck ziet er niet goed uit.''

Aan de lezer/koper om te oordelen. Tegen 16 euro per deeltje.

Maar verkoopt de Vlaamse Bibliotheek ook?

Leo De Haes: ,,De reeks begint iets meer te verkopen. We gaan adverteren in de kwaliteitskranten met kortingbons van 100 euro voor de hele serie en displays opstellen in de betere boekhandels. Er zijn al drie volledige series verkocht, waarvan twee op de Boekenbeurs, één aan een particulier. Van alle kanten voel ik interesse, vooral van bedrijven. Maar het ware verkoopoffensief begint pas na de Boekenbeurs.''

Ernest Claes

Leo De Haes maakt zich geen illusies. ,,Ik heb het gevoel dat mensen onder de 45 niet eens meer weten wie Paul Snoek is. Ik heb zelfs meegemaakt dat een cultuurjournaliste van een kwaliteitskrant me doodleuk vroeg 'of ze die Herman Teirlinck moest kennen'. Dat we Adelaïde van Walschap al moesten herdrukken, is dan ook heel raar. Daarvoor heb ik geen verklaring.''

Davidsfonds/Literair waagt zich aan nog minder verkoopbaar werk. Zopas zorgde het voor de heruitgave van Me nsen achter de dijk (1949), de streekroman die de neoromanticus Filip De Pillecyn schreef in de gevangenis, veroordeeld wegens collaboratie omdat hij directeur-generaal van het onderwijs was geweest onder de Duitse bezetting.

In diezelfde ,,zwarte'' atmosfeer situeren zich ook De oorlogsboeken , een naïef geïllustreerde bundeling van het Ernest Claes-genootschap van diens De vulgaire geschiedenis van Charelke Dop, Gerechtelijke dwaling en Daar is een mens verdronken .

Als dat maar goed afloopt.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees