Food

Onze wijnkenner Alain Bloeykens over 'the making of'

Negen dagen proeven: een recordmarathon

U bent op zoek naar een fruitig terraswijntje? Of eerder een wijn voor bij de eerste asperges, een stevige krachtpatser voor bij de barbecue, of gewoonweg een lekkere doordrinker voor in de tuin op een bloedhete zomerdag? Hier is dé ultieme gids voor een lente en zomer drinkplezier.

Hoe gingen we te werk?

We vroegen aan de belangrijkste supermarkten een 'voorselectie' lente- en zomerwijnen te maken uit hun assortiment. De deelnemende supermarkten zijn Carrefour/GB, Colruyt, Delhaize, Makro en Spar Retail. Aldi en Lidl hebben we niet gevraagd, niet omdat ze geen lekkere wijnen hebben, maar omdat hun assortiment te sterk wisselt.

Hoe kwam de selectie tot stand?

Alle wijnen werden ingedeeld per type (droog en zoet wit, rosé, rood en mousserend), land en prijscategorie. Na een marathonproeverij van negen dagen, werden de honderd beste wijnen geselecteerd. Die selectie werd nog een tweede keer geproefd om tien superwijnen te weerhouden.

Wat zijn lente- en zomerwijnen?

Fris en aromatisch waren de doorslaggevende argumenten want tijdens de lente en zomer verlangen we net iets anders dan op een koude winteravond. Stevige, stoere krachtpatsers met enkele jaartjes op de teller, veel tannine en een doorgedreven houtlagering maken plaats voor jonge, lichtvoetige, makkelijk drinkbare wijnen met veel fruit en expressiviteit. Dat verklaart waarom deze selectie voor twee derde uit mousserend, wit en rosé bestaat.

Hoe kiest u?

Om het u als lezer makkelijk te maken werden de wijnen ingedeeld per kleur, per land en in opgaande prijs. Naast een summiere beschrijving vermelden we ook een tweetal eetsuggesties en geven we u ook nog de juiste schenktemperatuur mee. Wie pakweg een budget heeft van 5 euro, gek is van Spanje en weet wat er op tafel zal komen, kan in één enkele oogopslag zijn keuze maken. Op enkele uitzonderingen niet te na gesproken zijn alle wijnen klaar om drinken. Kopen om te bewaren heeft geen zin.

Corrigeer