Sabine de Béthune en Sonja Becq (CD&V) blazen oud wetsvoorstel nieuw leven in

'Geef kinderen vanaf 7 jaar spreekrecht voor rechtbank'

'Geef kinderen vanaf 7 jaar spreekrecht voor rechtbank'

Foto: bdw, blg

Senatrice Sabine de Béthune en Kamerlid Sonja Becq (allebei CD&V) willen dat kinderen vanaf zeven jaar spreekrecht krijgen voor de rechters die over hen beslissingen moeten nemen.

Als ouders het bij hun scheiding niet eens raken over de verblijfsregeling van de kinderen, hebben die er zelf meestal niets over te zeggen. Als de ouders getrouwd waren, moeten ze mogelijk eerst naar de vrederechter, voor tijdelijke maatregelen, later naar de rechtbank van eerste aanleg. Die rechters zijn niet verplicht om naar het kind te luisteren. Zelfs niet wanneer het kind erom vraagt.

Als de ouders niet gehuwd waren, komt het geschil over het verblijf van het kind bij de jeugdrechtbank. De jeugdrechter móet naar het kind luisteren.

Ongelijkheid wegwerken

Senatrice Sabine de Béthune en Kamerlid Sonja Becq (allebei CD&V) willen deze ongelijkheid rechttrekken. Ze willen dat kinderen die met een rechtbank te maken krijgen in alle gevallen die hen aanbelangen spreekrecht krijgen vanaf 7 jaar.

Becq meent dat kinderen die het gevoel krijgen dat er echt naar hen geluisterd wordt, de uitspraken van de rechtbank beter kunnen aanvaarden. 'Echtscheidingsonderzoek leert dit voor volwassenen geldt. Ik ga ervan uit dat dit ook voor kinderen zo is.'

Acht jaar geleden sneuvelde een gelijkaardig voorstel op de valreep: het was goedgekeurd in de Senaat, maar haalde de Kamer niet voor het einde van de legislatuur. 'Het is een lange lijdensweg geweest tot nu', meent de Bethune. 'We gaan er alles aan doen om het er deze keer wel door te krijgen. We hopen het in het regeerakkoord te kunnen laten opnemen. Er zal toch eens dag komen dat er in die onderhandelingen over andere dan communautaire kwesties wordt gepraat. Los daarvan geloven we hier vlot een parlementaire meerderheid voor te kunnen vinden.'

Het tweetal meent dat de tijd nu echt rijp is voor dit voorstel. In 2008 is het recht op participatie van kinderen in de Grondwet opgenomen. 'In de nasleep van de zaak-Dutroux hadden we in 2002 al het recht op bescherming van kinderen in de Grondwet laten opnemen', zegt de Bethune.

Op het spreekrecht van kinderen in rechtszaken wordt al jaren aangedrongen door het Kinderrechtencommissariaat. Dat liet vorige week bij de presentatie van zijn jaarverslag weten dat er nu ook kinderen zijn die door hun gescheiden ouders in twee verschillende basisscholen worden ingeschreven: het zogenaamde co-schoolschap. 'Een aberratie', meent de Béthune. 'Het lijkt ons zeer belangrijk dat ook deze kinderen gehoord worden. Hoe voelen ze zich daarbij? Spreekrecht zou hen de kans bieden om daar uiting aan te geven.'

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees