Vuvuzela is gevaarlijk

Vuvuzela is gevaarlijk

Foto: epa

Een collega die hier vorig jaar van de Confederations Cup verslag uitbracht, had ons gerustgesteld: de vuvuzela klinkt in het stadion lang niet zo vervelend als op televisie. Wablieft? Toen we gisteren in Soccer City Stadium aankwamen konden we ons tegen diezelfde Franstalige collega niet verstaanbaar maken. En dat lag voor één keer niet aan ons Frans.

Onderzoek aan de universiteit van Pretoria heeft het uitgewezen. De vuvuzela is gevaarlijk! Mensen kunnen doof worden van die blèrende toeters. Mensen mogen niet worden blootgesteld aan een geluidsniveau van 137 decibel.

Wij twijfelen niet aan het onderzoek van de Pretoriaanse universiteit die wat ons betreft een uitstekende reputatie mag krijgen. Het stelde immers dat tijdens een wedstrijd met 30.000 toeschouwers en de helft toeters het geluidsniveau de 140 decibel overschrijdt. Als iemand daar langer dan een kwartier wordt aan blootgesteld, wordt het schadelijk (zeker als er dan nog eens spetters speeksel in de nek van de mensen die twee rijen lager zitten belanden).

Ach, we moeten als oud-kolonialisten niet trachten de ziel van het Afrikaanse voetbal weg te nemen. Ik neem er echter gif op in dat warhoofden die lawaai maken met sfeer creëren verwarren, er straks op de Europese velden ook mee komen aanzetten. Hier komt een vast lijntje tekst Waar er nog even moet over nagedacht worden

Corrigeer

Het Nieuwsblad biedt meer dan 3.000 reeksen in 28 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.

Uitslagen & standen