Van Der Straeten kreeg geld van Ye

Yves Van Der Straeten, doelman en kapitein van SK Lierse, kreeg tijdens het vorige voetbalseizoen ook geld van de gokchinees Zheyun Ye om wedstrijden te vervalsen.De aandacht in het gokschandaal is deze week van SK Lierse verschoven naar Sint-Truiden. Dat betekent echter niet dat over de zaak Lierse nu alles geweten is.

Onze krant vernam uit goede bron dat ook eerste doelman Yves Van Der Straeten vorig voetbalseizoen geld heeft ontvangen van de Chinees Zheyun Ye om wedstrijden te vervalsen. Eerder bekenden spelers Marius Mitu, Laurent Delorge, Laurent Fassotte, Patrick Deman, Cliff Mardulier en Ninoslav Milenkovic en trainer Paul Put aan het gerecht dat ze geld kregen om te verliezen. Tot nog toe werd aangenomen dat Lierse-aanvoerder en doelman Yves Van Der Straeten één van de spelers was die altijd zuiver op de graat was geweest. Dat blijkt nu toch niet zo te zijn.

Volgens onze bronnen aanvaardde Van Der Straeten het geld net als de anderen. Hij zou tijdens de wedstrijden echter wél altijd tot het uiterste zijn gegaan. Dat zou ook verklaren waarom hij uiteindelijk op de bank terechtkwam bij SK Lierse.

Van Der Straeten zelf ontkent alles. Hij herhaalde gisteren nog eens met klem dat hij nooit bij de omkooppraktijken betrokken was geweest.

De Lierse-spelers die meedraaiden in het systeem zouden geen 10.000 euro per verkochte match gekregen hebben, zoals vroeger aangenomen werd. Volgens onze informatie kregen de spelers en de trainer tot 20.000 euro per verkochte match.

Na Lierse-Anderlecht van 19 februari 2005 draaide alles verkeerd. De Chinees had de eerdere genoemde Lierse-spelers betaald om met 0-3 te verliezen. De omgekochte Lierse-spelers gaven zich uit eergevoel toch helemaal en het werd 1-1. De Chinees verloor een pak geld aan die wedstrijd. Hij dwong de betrokken spelers om al het geld dat ze de vorige maanden van hem hadden gekregen terug te geven. Dat deden ze allemaal, ook Vanderstraeten. De enige die het geld niet terugbetaalde was Marius Mitu. Die had zijn geld al lang in Roemenië geplaatst.

Mardulier

Reservedoelman Cliff Mardulier zou op dat moment enkel op de hoogte zijn geweest van de zaak. Hij zou niet betrokken zijn geweest bij de vervalsingen. Dat veranderde in een tweede fase, want de Chinees mag na de wedstrijd tegen Anderlecht dan al zeer boos zijn geweest op de Lierse-spelers, zijn gokhonger was nog niet gestild.

Vanaf toen benaderde Zheyun Ye de Lierse-spelers individueel en dus niet meer via Paul Put. Eén van de eerste die door Ye benaderd werd, was doelman Cliff Mardulier. Terwijl het in de eerste fase van de omkoopaffaire Lierse-trainer Paul Put was die het geld van de Chinees in ontvangst nam in een Antwerps hotel, ging Mardulier zelf naar de afspraken met de Chinees. Mardulier, die heel graag gokte, zou een veelvoud van 20.000 euro per match hebben gekregen. Volgens onze bronnen zou Mardulier op die manier zeker en vast de wedstrijden FC Brussels-Lierse (3-2) van zaterdag 30 april 2005 en Lierse-Genk (1-5) van 7 mei 2005 mee vervalst hebben.

Frans Carsau, de advocaat van Mardulier, herhaalde gisteren dat zijn cliënt inderdaad geld van de Chinees heeft gekregen maar dat hij geen enkele wedstrijd heeft gemanipuleerd.

Corrigeer

Het Nieuwsblad biedt meer dan 1.000 reeksen in 12 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.