Politieke carrière van Kim Geybels al voorbij nog voor ze was begonnen

Drugsdeal nekt kersvers N-VA-senator

Kim Geybels enthousiast feestend voor een Vlaamse leeuwenvlag, met links naast haar Bas Luyten. rr

Het plotse ontslag van N-VA-senator Kim Geybels heeft alles te maken met een fout gelopen drugsdeal in Bangkok. Volgens haar eigen versie is ze 'geflikt'. 'Ik heb geen drugs gebruikt', zegt ze.

Donderslag bij heldere hemel: nauwelijks twee maanden nadat ze de eed heeft afgelegd als senator, nam Kim Geybels (28) gisterenmiddag ontslag. Niet alleen uit de Senaat trouwens, ook haar functie als jongerenvoorzitter van N-VA is plots vacant. De partij geeft als enige reden 'ernstige persoonlijke problemen' op. Dan al vrezen sommigen dat het verhaal onvermijdelijk zal uitlekken.

Bangkok

De ellende begint in de Thaise hoofdstad Bangkok, waar Geybels vorige week maandag een weekje op vakantie was met Bas Luyten. Luyten is getrouwd, is N-VA'er en heeft zeker sinds zijn ontslag bij Vlaams Parlementsvoorzitter Jan Peumans geen al te beste reputatie in de partij. Geybels zou al een jaar - de tijd van zijn huwelijk - met hem een affaire hebben gehad die door kennissen als 'destructief' wordt omschreven. Drie weken geleden ontdekte zijn echtgenote het overspel. Die verdween naar de VS, Luyten trok naar Thailand. Daar gaat Geybels hem opzoeken omdat ze merkt dat hij 'zeer diep in de put zit'.

Afpersing

Geybels deed gisteren tegenover onze redactie een stuk van het verhaal: 'Bas leerde daar een paar mensen kennen met wie hij goed kon opschieten. Ze zijn bij ons op de kamer geweest, we gingen iets drinken. Maar plots roken we onraad. We zijn er vandoor gegaan. Te laat, die klojo's stonden ons aan ons hotel op te wachten met twee agenten. Als we hen niet betaalden - ze vroegen een paar honderd euro's - zouden die agenten, die mee in het afpersingscomplot zaten, drugs op onze kamer vinden. Ze zeiden dat we door ons eten ook positief zouden testen op drugs. De agenten raadden ons ook aan om te betalen. Ik werd wel wat apart gehouden door de hotelbewaking. Bas heeft het geregeld. Hoe, dat weet ik niet. Of hij drugs had gekocht? Dat weet ik niet. Ik was er niet de hele tijd bij', zegt ze stilletjes.

Compleet kapot

Emoties en vermoeidheid beletten haar verder te gaan. 'Ik heb geen drugs gebruikt', beklemtoont ze wel. 'Je weet niet wat voor dagen we daar hebben meegemaakt. We vreesden daar in de gevangenis te worden opgesloten. Het was de hel, ik ben er écht ziek van, compleet kapot.' Haar vader besluit: 'Ze zijn daar geflikt.'

Geybels was terecht bang voor een aanvaring met de politie. Toeristen die in Thailand met drugs betrapt worden, komen daar doorgaans niet makkelijk mee weg. Mogelijk heeft het feit dat Geybels senator is, de Thaise autoriteiten afgeschrikt. Er zou in elk geval geen enkele officiële beschuldiging aan te pas zijn gekomen en het is zelfs niet duidelijk of de politie ook echt in de hotelkamer binnengevallen is.

De Belgische ambassade in Bangkok zou volgens diplomatieke bronnen in elk geval geen contact gehad hebben met het Thaise gerecht of de politie, maar is wel op de hoogte van de zaak. Het koppel zou niet genoeg geld over gehad hebben om de hotelrekening te betalen en dus zou de ambassade tussengekomen zijn. Volgens Geybels heeft de ambassade trouwens wel degelijk geholpen om haar uit haar netelige situatie te bevrijden. Maandag is ze daar vertrokken, gisteren landde Geybels in Parijs, zoals gepland. Het blijkt nog niet het einde van de nachtmerrie.

Senaatsvoorzitter Pieters

Vanuit Bangkok had Geybels al partijgenoot en Senaatsvoorzitter Danny Pieters gebeld. Bij de N-VA gaan meteen alle alarmen af en Geybels wordt gevraagd zo snel mogelijk naar Brussel te komen. Het verhaal van Geybels maakt daar een verwarde indruk, de versie die overblijft is dat Geybels in Thailand betrokken raakte bij een drugsdeal (cocaïne), dat de politie het hotel is binnengevallen, en dat het verhaal vermoedelijk zal uitlekken.

'Kim had gelukkig zelf snel door dat ze best ontslag kon nemen,' klinkt het. Bij Geybels klinkt het iets minder affirmatief: 'Ze hebben mij gevraagd ontslag te nemen', klinkt het zeer afgemeten. Haar stem verraadt teleurstelling. Maar ze doet wat de partij vraagt, twee maanden na haar eedaflegging en een maand voor het echte werk kon beginnen. 'Mijn eedaflegging was een moeilijke bevalling', zei ze gisteren. Ze kreeg toen alle media over zich nadat partijgenoot Siegfried Bracke een opmerking maakte over haar kort broekpak. 'Nu beland ik weer in zo'n storm', zucht ze. Haar stem breekt. 'Sorry, ik ga u echt laten. Ik ben té moe.'

Ze zou recht hebben op een uittredingsvergoeding van twee maanden.

Corrigeer

MEER NIEUWS