Wij willen Chinezen in de Vlaamse Ardennen zien

Wij willen Chinezen in de Vlaamse Ardennen zien

Foto: © rr

Het toerisme in Vlaanderen had de jongste tien jaar vooral oog voor de kunststeden en de kust. We mogen hopen dat minister van Toerisme Geert Bourgeois daar verandering gaat in brengen. Hopelijk neemt hij de moeite om ook eens wat meer verbeelding te tonen en een inhaalbeweging te maken ten aanzien van wat de rest van Vlaanderen te bieden heeft.

Vlaanderen biedt, behalve de kust, nog meer mooie streken. Het is jammer dat het binnenland amper in het Vlaamse toeristische plaatje voorkomt. Gelukkig zijn er ook verenigingen zoals de vzw Toerisme Vlaamse Ardennen. In feite zou elk dorp in Vlaanderen, tot het meest verdoken gehucht op een eerlijke wijze aan bod moeten komen van zodra daar toeristisch inspanningen worden geleverd en infrastructuur wordt uitgebouwd.

Of dat nu van de overheid komt of van het privé-initiatief, doet er niet toe. Uitbaters van brasseries en kleinschalige hotels in het binnenland voelen zich gepasseerd als ze merken welke inspanningen geleverd worden voor grote steden met grote hotels. Het wordt hoog tijd dat de minister ook voor het zogenaamde ,,diepe Vlaanderen" ( la Flandre profonde ) niet alleen een inspanning doet, maar ook een flinke inhaalbeweging maakt op het vlak van promotie.

In dat opzicht zou minister Bourgeois er wel eens goed aan doen bij onze zuiderburen, in Wallonië, zijn licht te gaan opsteken. Af en toe kunnen we ook wel eens iets van hen leren. Het kan niet ontkend worden dat zij dit goed doen. In aanbod en brochures komt bij hen het hele Waalse Gewest aan bod, tot de verste uithoek en het meest godvergeten gat van Wallonië. Dat aanbod oogt niet alleen rijk, het is het ook. De kleine ondernemers en hoteliers waar dan ook, worden in het zuiden van ons land niet vergeten.

In Vlaanderen kunnen daarentegen wat promotie en ondersteuning betreft, meer inspanningen gebeuren voor kleine steden en gemeenten die een toeristisch potentieel in zich hebben. Daarbij moet men met één grote pas afstappen van telkens weer datzelfde goedkope deuntje: 62 km kust, Brugge, Gent, Antwerpen, een beetje Hasselt en ook Brussel, dat als Vlaamse hoofdstad tot een ander gewest behoort. Het kan niet langer dat een aanzienlijk deel van het Vlaamse toeristische budget gaat naar grote steden en de kust, die men inmiddels genoegzaam kent. De Nederlandse diensten voor toerisme hebben dat jaren geleden al ingezien. Zij beseften dat men Nederland niet eeuwig zou kunnen blijven slijten met tulpen en windmolens. De noorderburen ontwikkelden een landsbrede heraanpak waarin zo goed als niets over het hoofd werd gezien. .

Wij willen over afzienbare tijd de Chinezen ook in de Vlaamse Ardennen op het lijf lopen en hen zowel ons scoon als onze diensten aanbieden! Hun Yuans zijn hier heus echt welkom. Onze wereld is al lang niet meer ons dorp, ons dorp is de wereld geworden.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

Meest Gelezen

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees