Grote familiereünie voor nazaten en naamgenoten Rubens

Het Rubensjaar laat ook de duizenden afstammelingen van Antwerpens beroemdste zoon niet in de kou staan. Op 18 april zijn ze allemaal welkom voor een groots opgezette familiereünie. Geen enkele nazaat draagt nog de naam van de schilder, daarom zijn ook alle naamgenoten welkom. Iedereen die Rubens heet mag mee poseren voor het familieportret.

De unieke Rubens Reünie vindt plaats op Erfgoeddag, die dit jaar draait rond het thema 't Zit in de familie. Het wordt dan ook een onvervalste familiegebeurtenis. Eerst een familiefoto bij het standbeeld van Rubens op de Groenplaats, daarna een gezellige familiewandeling langs de favoriete plekjes van de schilder en als afsluiter de typische zondagse taart met koffie op het stadhuis.

Peter Paul Rubens had acht kinderen, drie uit zijn eerste huwelijk met Isabella Brant en nog eens vijf met zijn tweede vrouw Helena Fourment. Naar schatting lopen er nu liefst 10.000 tot 15.000 nazaten van de schilder rond. Een heel pak in ons land, maar er zwierven ook heel wat afstammelingen uit naar Frankrijk, Nederland, de Verenigde Staten,

Geen flauw benul

Bij het vorige Rubensjaar in 1977, de vierhonderdste verjaardag van de schilder, werd een poging ondernomen om alle nakomelingen van Antwerpens beroemdste zoon in kaart te brengen. ,,De onderzoekers stuitten toen op heel wat mensen die er geen flauw benul van hadden dat ze zo'n beroemde voorvader hadden'', lacht Vera De Boeck van de Erfgoedcel. ,,Er waren er heel wat die zich al in de handen begonnen te wrijven omdat ze vermoedden dat er een mooie erfenis op hen wachtte.''

Het uitstippelen van de stamboom, bracht aan het licht dat Rubens' bloed verder leeft in tal van belangrijke, adellijke families. Geen enkele van de duizenden nazaten draagt echter nog de naam van Rubens. De mannelijke afstamming, en dus ook de familienaam, stopt met de dood van kleinzoon Alexander Rubens in 1752.

Een Rubens Reünie zonder Rubensen is toch ook niet alles, dachten ze bij de Erfgoedcel. Daarom zijn ook alle naamgenoten van de schilder welkom. De 631 mensen met de naam Rubens, de 457 Rubbensen en 136 Rubensen mogen deelnemen aan de reünie. Hun wederhelften mogen mee wandelen en mee taart smullen. Maar als het reuzenportret wordt genomen, moeten ze even aan de kant gaan staan. Op de foto prijken alleen nazaten en naamgenoten.

Om de RubensReünie in goed banen te leiden, vraagt de Erfgoedcel iedereen om op voorhand in te schrijven, voor 9 april. Bellen op het nummer 03-229.18.80.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio