Op cd, dvd, USB-stick of iPod

Neem uw mp3-schat mee in de auto

Nu heeft u eindelijk die quasi perfecte muziekbibliotheek op uw pc, iPod of andere mp3-speler staan, en dan moet u zich in de wagen nog behelpen met de radio of cd'tjes. Ja toch? Wel euh, neen dus. De techniek staat inmiddels zo ver dat mp3 ook in de auto te genieten valt, op verschillende manieren nog wel. Luister maar even mee.

1. Op cd/dvd

Laat ons beginnen met de simpelste oplossing. Zowat alle autoradio's die tegenwoordig op de markt komen, kunnen cd's met mp3-bestanden afspelen. Dat maakt dat er op een schijfje al gauw 150 liedjes passen. En als u voor een dvd-tuner gaat, zoals de Roadstar CD-942 (foto, 160 euro), JVC KV-DV5101 (250 euro) of Blaupunkt Las Vegas (360 euro), dan heeft u zelfs plaats voor meer dan 1.500 songs. Dan moet u ze wel eerst allemaal nog op een dvd'tje branden.

2. USB of SD/MMCM

Mp3-tjes op een USB-stick of SD/MMC-geheugenkaartje opslaan of verversen, is een stuk minder omslachtig. Enkele budgetmerken hebben dat goed begrepen. De Roadstar CD-652 (91 euro) en Lenco CS-174 (119 euro) hebben een USB-poort en kaartlezer. Het is een simpele, maar erg nuttige uitbreiding.

3. iPod-adaptor

Maar bon, daarmee hebben we nog altijd niet onze complete collectie bij de hand. Waarom niet gewoon de mp3-speler zelf verbinden met de tuner? U hoeft uw digitale muziekcollectie maar één keer te beheren! Buitenshuis of in het openbaar vervoer luistert u via de hoofdtelefoon, in de auto koppelt u hem aan de autoradio en thuis legt u hem aan de hifi-installatie.

Eigenaars van een iPod zijn in deze het beste af. Steeds meer automerken (BMW, Volvo, Saab, Alfa Romeo) bieden al van fabriek af een aansluiting aan. Vaak mondt die stekker uit in het handschoenkastje of centrale armsteun.

Daarnaast bieden audiofabrikanten als Pioneer (foto), Alpine, Blaupunkt of Kenwood specifieke adaptors aan om de iPods naadloos te integreren. Reken op minstens 100 euro.

4. IceLink

Lukt het nog altijd niet, dan moet u bij Dension zijn, een bedrijf dat er zich op toelegt om iPod's aan de praat te krijgen in zowat elke auto. De IceLink Plus (foto, 150 euro) is een fraai dockingstation. Net als de eerder genoemde adaptors werkt het systeem via de cd-wisselaaraansluiting van de autoradio. Dat heeft het voordeel dat de mp3-speler via de radio of vanaf het stuur kan worden bediend, de batterij wordt opgeladen tijdens het rijden en de geluidskwaliteit optimaal is.

Ja maar, mijn autoradio heeft die cd-wisselaarstekker niet, hoor ik u zeggen. Dan is er nog geen been gebroken want Dension heeft met zijn IceLink Lite (99 euro) en IceLink FM (109 euro) ook oplossingen die gebruik maken van de lijn-(AUX) of antenne-ingang. In die gevallen kan u de speler wel niet meer via de radio bedienen en bij de antenneoptie wordt ook de geluidskwaliteit een tikje minder.

5. FM-modulator

Die AUX- of antenneaansluiting biedt gelukkig ook soelaas voor wie niet met Apple getrouwd is. Een AUX-aansluitingsmogelijkheid die met een simpele audiokabel te realiseren valt, is jammer genoeg op te weinig toestellen voorhanden, maar een antenne heeft elke radiotuner nodig. Een FM-modulator (foto), die tussen de radio en antennekabel wordt geplaatst en waarop u ook de mp3-speler aansluit, brengt uw mp3-geluid in de vorm van een FM-signaal naar de radio. Zo'n modulator hoeft niet meer dan 50 euro te kosten.

6. USB on-the-go

Een gloednieuwe en hoogst interessante oplossing ten slotte biedt de LG LAC-M5600 (foto, prijs nog niet bekend). Het toestel beschikt immers over een frontale USB On the go -aansluiting. Die geavanceerde USB-techniek maakt het mogelijk om niet alleen USB-geheugensticks maar ook mp3-spelers met harddisk rechtstreeks in te pluggen.

Corrigeer

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees