Premier wil beter beheer overheidsgebouwen nu het binnenregent op de Wetstraat 16

Verhofstadt voelt nattigheid

Verhofstadt voelt nattigheid
Het kantoor van Guy Verhofstadt moest onlangs gered worden met emmers en dweilen. De ambtswoning van de premier verkeert in slechte staat, zoals wel meer overheidsgebouwen.

Toen het vorige vrijdag pijpenstelen regende, was er even paniek bij Guy Verhofstadt. In zijn statige bureau in zijn ambtswoning op de Wetstraat 16 sijpelde het water los door een barst in het plafond. Emmers moesten soelaas bieden. Medewerkers moesten te hulp snellen met dweilen om het parket te redden.

Het is niet de eerste keer dat het gebouw mankementen vertoont. Ook het kantoor van de woordvoerder en de vergaderzaal van de staf lekten al. Er zijn al geruime tijd werken aan de gang op de derde en vierde verdieping van het gebouw, waar een nieuwe vergaderruimte voor de ministerraad moet komen.

De anekdote is niet geheel onschuldig. De premier ergert zich al langer aan het beheer van overheidsgebouwen, dat nogal eens te wensen overlaat. Die taak is een verantwoordelijkheid van de Regie der Gebouwen.

De regering is al enkele jaren bezig met een grote uitverkoop van het overheidspatrimonium. Ze doet dat om begrotingsredenen; elk jaar wordt de opbrengst van de verkoop uitgegeven en worden kantoren en andere gebouwen met langetermijncontracten teruggehuurd.

Met inbegrip van de verkoop van 62 overheidsgebouwen - waarvan de procedure volgende week wordt afgerond om het geld toch nog in te kunnen schrijven voor 2006 - zal paars sinds 2000 voor zo'n 1,6 miljard euro aan gebouwen verkocht hebben. Voor alle duidelijkheid: de Wetstraat 16 staat niet op de lijst.

Franse colère

Paars zelf, met premier Verhofstadt op kop, argumenteert dat het gebouwenpark van de overheid goedkoper en efficiënter kan worden beheerd door private partners. Dat de regen nu ook tot in zijn bureau geraakt, sterkt hem alleen in die overtuiging.

Klachten van overheidsdiensten over de gebrekkige staat van hun huisvesting zijn al jaren schering en inslag. Maar dat de premier de gevolgen van een krappe begroting zo aan den lijve moet ondervinden, heeft hem ongetwijfeld in een Franse colère doen ontsteken.

Corrigeer

MEER NIEUWS