Asielzoekers op hotel kosten al 8 miljoen

Sinds eind april groeide het aantal asielzoekers op hotel tot 1.200. De kostprijs per persoon per nacht is 30 euro. De totale factuur bedraagt momenteel 8 miljoen euro.

(vhn)

Het jaarbudget van Fedasil, dat de asielzoekers begeleidt, bedroeg vorig jaar 280 miljoen euro. Zo'n 8 miljoen daarvan diende voor de opvang in hotels. 'Dat is nog altijd minder dan het budget voor de opvang in asielcentra', verduidelijkt Waut Es, woordvoerder van de staatssecretaris voor Maatschappelijke Integratie Philippe Courard (PS). 'Mensen denken dat asielzoekers op hotel veel geld kosten, maar eigenlijk is het omgekeerd.' Asielzoekers die op hotel verblijven, krijgen geen begeleiding. In opvangcentra zijn wel constant mensen aanwezig en zijn asielzoekers zeker van een warme maaltijd. De factuur per persoon per nacht bedraagt daar 35 euro.

Staatssecretaris Courard was nooit een voorstander van de maatregel, die er kwam onder zijn voorganger. 'Iedereen had die 8 miljoen liever besteed aan duurzame oplossingen', zegt zijn woordvoerder. Volgend jaar krijgt Fedasil een enveloppe van 250 miljoen euro. Daar komt een toelage van 76 miljoen euro bovenop voor de creatie van vijfduizend nieuwe structurele opvangplaatsen. Ongeveer 16 miljoen euro daarvan is bestemd voor de Regie der Gebouwen.

De vluchtelingen op hotel krijgen onderdak, een ontbijt en een dagelijkse maaltijdcheque van 6 euro. Es: 'Sommigen vinden dat overdreven, maar in de praktijk volstaat dat bedrag niet. Je krijgt nauwelijks een warme maaltijd voor dat geld.'

De hotelmaatregel werd ingevoerd door voormalig minister van Maatschappelijke Integratie Marie Arena (PS). Wat begon als een noodoplossing, groeide uit tot een structureel fenomeen. In mei startte de opvang in hotels met twaalf asielzoekers. Door het aanzuigeffect nam hun aantal in juli toe tot 700, momenteel staat de teller op 1.200. De inspanningen om het opvangprobleem op te lossen, volstaan voorlopig enkel voor de nieuwkomers. 'Sinds de opening van centra in onder meer Dinant, Heusden-Zolder en Banneux hebben we de instroom onder controle.'

Hoofdpunten

Video

Keuze van de redactie