Rode Duivels en Anderlecht in één nieuw stadion?

Rode Duivels en Anderlecht in één   nieuw stadion?

Op deze site in Neerpede moet het nieuwe stadion van Anderlecht én de Rode Duivels komen. Foto: © BAUWERAERTS

Als het aan bondsvoorzitter Jan Peeters ligt, gaan de Rode Duivels binnenkort in het nog nieuw te bouwen stadion van Anderlecht spelen. Het is niet uitgesloten dat Anderlecht en de voetbalbond de handen in elkaar slaan om in Neerpede een stadion neer te poten.

Roger Vanden Stock is sinds het seizoenbegin nog niet opgehouden met het te zeggen: de Anderlecht-voorzitter wil een nieuw en groter stadion voor zijn club. Eerst lonkte hij naar het Koning Boudewijnstadion maar intussen zijn er op aangeven van de Anderlechtse burgemeester Simonet plannen om de opvolger van het Vanden Stockstadion in Neerpede te laten verrijzen, in de buurt het kleine Jesse Owens atletiekstadion en omgeving. De nabij gelegen Royal Amicale Anderlecht Golf Club zou moeten wijken. Vanden Stock mikt op een tempel met 45.000 zitplaatsen, inclusief 5.000 business-seats. Kostprijs: 100 miljoen euro. Vanden Stock rekent daarvoor op investeerders, geld van de club en een inbreng van de overheid die de intresten op de lening voor zeventig procent voor haar rekening moet nemen. Over dat laatste is nog lang geen akkoord.

Atletiekpiste

De Belgische voetbalbond wil nu mee op de kar springen. ,,Niet om er mee geld in te steken maar om het te huren voor interlands'', aldus bondsvoorzitter Jan Peeters, voor wie het exclusiviteitscontract met het Koning Boudewijnstadion hem als een molensteen rond de nek hangt. De Rode Duivels mogen slechts één keer per jaar in een ander stadion spelen (voor 2005 is dat morgen tegen San Marino in Antwerpen) en de bond betaalt zich voor elke interland blauw aan de huur van verschillende tenten om sponsors en genodigden goed te kunnen ontvangen. Bovendien blijft de Stad Brussel doof voor de vraag om de eretribune aan te passen en de hekken in het stadion weg te nemen. De atletiekpiste, één keer per jaar echt nuttig gebruikt voor de Memorial Van Damme, is ook al langer een doorn in het oog van de voetbalbond.

Niet meer exclusief

,,We zouden graag in een echt voetbalstadion spelen'', aldus Jan Peeters. ,,Ik denk niet dat andere clubs er problemen mee zouden hebben want we kunnen nog altijd naar andere stadions uitwijken. We tekenen geen exclusiviteitscontract meer. Ik heb het er al met Roger Vanden Stock over gehad. Het is allemaal nog niet heel concreet maar ik weet als Vanden Stock iets in zijn hoofd heeft, dat ook wordt uitgevoerd.''

,,Ik kan veronderstellen dat de bond mee op de kar wil springen'', aldus de Anderlecht-voorzitter. ,,Dat kan een voordeel zijn voor beide partijen. Maar we zullen al eerst proberen het stadion te bouwen. Dan kunnen we concreter praten.''

Corrigeer

Het Nieuwsblad biedt meer dan 1.000 reeksen in 12 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.