Partij voor de Dieren wil stemlozen een stem geven

Partij voor de Dieren wil stemlozen een stem geven

Jan Van Puyvelde (midden) tijdens de voorstelling van de lijst van de PvdD: ,,We willen de stemlozen een stem geven. Foto: © WIM DANEELS

Een opvallende nieuwkomer in het politieke landschap is de Partij voor de Dieren. De naam zegt het zelf, de partij trekt voluit de kaart van de beesten en wil het dierenwelzijn op de politieke agenda katapulteren. ,,We willen de stemlozen een stem geven'', vat voorzitter Jan van Puyvelde het samen.

De Partij voor de Dieren komt overwaaien uit Nederland. Daar mengde de partij zich al één keer in de stembusslag en schaarde toen 50.000 kiezers achter zich. In ons land debuteert de Partij voor de Dieren alleen in de provincie Antwerpen. ,,We willen 100 procent zeker zijn dat we sterke en geëngageerde kandidaten hebben, die zich echt inzetten voor het dierenwelzijn'', verduidelijkt Van Puyvelde. ,,Daarom beginnen we klein. Maar er komen nog verkiezingen genoeg.''

Geen discriminatie

Hét speerpunt uit het partijprogramma is de eis voor een artikel in de grondwet dat het recht op een respectvolle behandeling van dieren waarborgt. De Partij voor de Dieren discrimineert niet: dat recht geldt namelijk voor àlle dieren. Zo moeten bejaarden die naar een rusthuis verhuizen hun huisdier kunnen meenemen. Ook wie in het ziekenhuis wordt opgenomen, moet het gezelschap kunnen krijgen van zijn hond of kat. ,,Onderzoeken hebben uitgewezen dat patiënten sneller genezen als ze hun gezelschapsdier in de buurt hebben'', licht Van Puyvelde toe.

De Partij voor de Dieren wil ook komaf maken met de schrijnende situatie van productiedieren: geen legbatterijen meer, gedaan met het barbaarse doden van paling in zout of het massaal vernietigen van dieren als er besmettelijke ziekten uitbreken en een importverbod op apenvlees en kikkerbillen.

Dieren die in het wild leven, moeten beter beschermd worden. De Partij voor de Dieren wil bijvoorbeeld een verbod op het rapen van kievitseieren. Jagers die dieren afknallen voor hun plezier, kunnen op zoek gaan naar een andere hobby. De Partij Voor de Dieren vergeet ook minder bekende, maar daarom niet minder bedreigde, exemplaren als de knobbelzwanen niet.

Van Puyvelde mikt op een mooi resultaat op 13 juni. ,,Het dierenwelzijn is een blinde vlek. De klassieke partijen trekken zich er niet veel van aan. Er is zeker en vast een gat in de markt voor een zweeppartij die het dierenwelzijn op de agenda wil zetten.''

Misschien kan de Partij voor de Dieren zich optrekken aan voorbeelden uit het verleden. Andere zweeppartijen als de ter ziele gegane Volksunie en het voormalige Agalev boekten ook hun eerste successen in onze provincie.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio