Eerste educatieve paden voorgesteld in Maria Hendrikapark

't Bosje wordt gezinsvriendelijk

't Bosje wordt gezinsvriendelijk

De stad Oostende krijgt subsidies naargelang het aantal bezoekers in het Maria Hendrikapark tijdens de Dag van het Park. Foto: © ELS VERHAEGHE

OOSTENDE - De Dag van het Park, nu zondag 30 mei, is bepalend voor het Maria-Hendrikapark in Oostende. De stad krijgt subsidies naargelang het aantal bezoekers om onder meer de Konijnenvijver, vlakbij het 'Keuneplein', tot een natuurgebied te maken. Maar dit weekend worden in 't Bosje ook de eerste educatieve paden voorgesteld.

Het Maria-Hendrikapark of 't Bosje krijgt een herkenbare padenstructuur die wandelaars, joggers of fietsers door het bijna 40 hectare groot park met drie vijvers loodst. Aan de hand van de verharding zal de gebruiker het verschil merken tussen de hoofd- en zijwegen. Op de hoofdwegen zullen nog het toeristische treintje en de paardenkoetsen rijden, maar wordt het andere verkeer geweerd. De hoofdpaden zijn in asfalt met een toplaag van rode granulaten. De andere paden zijn uit dolomiet gemaakt, uitermate geschikt voor joggers. Aan de velodroom komt de hoofdingang van 't Bosje, met een infopaviljoen van waaruit een nieuwe brug over de Koninginnevijver naar het centrum van het park leidt.

Die Koninginnevijver zal nog meer kansen krijgen als natuurlijke plas voor vissen, roeien of waterfietsen. Brede rietkragen moeten het avontuurlijke karakter benadrukken en langszij wordt met banken, vlonders, picknicktafels, ligweiden en een evenementenweide een echt ontmoetingspunt gecreëerd. Ook het Koninginnehof en de vuile parking van ooit verdwijnen in het park. De oevers van het eiland worden natuurgebied. Het Spiegelmeer - de Lac - krijgt hagen en bloemborders, naast vier open plekken met een intiem karakter en comfortabele zitbanken.

Subsidies

De Konijnenvijver wordt het stukje natuur van het Bosje met natuurlijke oevers, bos en grasweiden die op natuurlijke wijze beheerd worden. De Vlaamse overheid geeft subsidies voor de heraanleg van die Konijnenvijver. De grootte van die subsidie is afhankelijk van het aantal bezoekers tijdens de Dag van het Park. Voor elke bezoeker, die aan een van de parkactiviteiten deelneemt, ontvangt de stad Oostende 25 euro, met een maximum van 50.000 euro. De vijver moet, volgens de plannen van het Oostendse stadsbestuur, de brok natuur worden vlakbij het stedelijke gebied. De aanpassingen zullen pas na enkele jaren resultaat geven.

Het Maria Hendrikapark moet trouwens een deel worden van het Oostendse stadsrandbos, dat tot in de deelgemeente Zandvoorde reikt.Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio