Hersendode man 'ontwaakt' na tien jaar

Hersendode man 'ontwaakt' na tien jaar

Tom Herbert en zijn moeder Linda reageerden stomverbaasd toen vader Donald Herbert (foto links) plots weer normaal begon te praten. Foto: © AP

Tien jaar lang kon de zwaar hersenbeschadigde brandweerman Donald Herbert (44) uit New York alleen nog 'ja' en 'neen' zeggen. Hij herkende zijn familie niet. Tot hij ineens 'wakker' werd en gewoon met zijn familie begon te praten. De dokters staan voor een raadsel.

Donald Herbert dacht dat hij na zijn werkongeval drie maanden buiten westen was geweest. In werkelijkheid is het al bijna tien jaar geleden dat Donald tijdens het blussen onder een hoop puin werd begraven. Hij kreeg bijna tien minuten geen zuurstof en zijn hersenen liepen ernstige schade op. Herbert raakte in een coma.

Toen hij drie maanden later ontwaakte, verkeerde hij in een soort 'vaag bewustzijn'. Donald was negen jaar lang zo goed als doof, blind en stom. Hij besefte niet wat rondom hem gebeurde en herinnerde zich niets van vroeger. Negen jaar lang keek hij in een verzorgingstehuis naar een televisie die hij nauwelijks zag. Zijn vrouw en zijn vier kinderen (op dat moment 14, 13, 11 en 3) herkende hij niet en veel meer dan 'ja' en 'neen' kon hij niet zeggen.

Tot Linda, zijn vrouw, ineens een telefoontje kreeg van de verpleegster. Of ze snel naar het tehuis wou komen. Donald had naar haar gevraagd. Veertien uur lang praatte de man met zijn vrouw en kinderen. De brandweerman kon nauwelijks geloven dat hij tien jaar lang was 'weggeweest'.

De dokters staan voor een raadsel. Wel is geweten dat Linda tweeëneenhalf jaar geleden aanklopte bij dokter Jamil Ahmed, een specialist in hersenrevalidatie. Twee jaar lang experimenteerde de arts met cocktails van medicijnen. De laatste cocktail zou dus geholpen hebben. Ahmed wil voorlopig geen details kwijt over de mix, maar het zou gaan om medicatie die normaal wordt gebruikt bij ADHD, Parkinson en depressies.

Een medische stunt of een mirakel? Het kan de familie weinig schelen. ,,Mijn jongste zoon, die drie jaar was op het ogenblik van het ongeluk, vindt het zo opwindend dat hij ineens zijn vader hoort spreken. Mijn man kon eerst niet geloven dat de jongen die voor hem stond wel degelijk zijn zoon was.''

Na de babbel van veertien uur, heeft Donald dertig uur geslapen. Zijn huidige toestand is minder goed dan na het ontwaken, maar toch is er enorme vooruitgang in vergelijking met vroeger.

De zaak zet de medische wereld op zijn kop en toont aan hoe moeilijk het is om hersenschade te behandelen. Ook de ethici hebben zich al laten horen. De discussie rond Terri Schiavo, de vrouw die na jarenlange discussies voor de rechtbank via euthanasie uit haar vegetatieve toestand werd gehaald, laait weer hoog op. (WH)

Corrigeer

NIET TE MISSEN

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees