Duitse vrouw vermoordt negen zuigelingen vlak na geboorte

Duitse vrouw vermoordt negen zuigelingen vlak na geboorte

In en rond deze garage vond een man de beenderen van een pasgeboren baby. De politie vond er nog acht andere kinderlijkjes. Foto: © BELGA/AFP

In Brieskow-Finkenheerd, een Duits dorp in Brandenburg, niet ver van de Poolse grens, heeft de politie zondag minstens negen babylijkjes in een verlaten garage in een tuin gevonden. Toen een man een garage in de tuin wou opruimen, vond hij eerst kleine beenderen en daarna lichaamsresten van baby's. De politie heeft tot nu de stoffelijke resten opgegraven van negen zuigelingen.

Een 39-jarige vrouw uit het nabij gelegen Frankfurt aan de Oder, een twintigtal kilometer van Brieskow, wordt ervan beschuldigd dat zij minstens negen kinderen ter wereld heeft gebracht en ze kort daarna heeft vermoord. Mogelijk werden de kinderen vermoord binnen de 24 uur na de bevalling. De kinderen zouden tussen 1988 en 2004 zijn geboren en gedood. De lijkjes werden verborgen en begraven in bloembakken, bloempotten en emmers, bedolven onder aarde en zand. Een baby lag begraven in een aquarium.

Veertig politiemensen en acht speurhonden zochten gisteren nog verder op de overgroeide tuin die enkele hectare groot is en nabij het station van het dorpje Brieskow is gelegen. Het zoeken werd echter snel stopgezet omdat de politie gehinderd werd door een toegestroomde menigte van nieuwsgierigen en journalisten.

De politie vreest dat er nog kindjes liggen begraven en zoekt vandaag verder. De stoffelijke resten die werden teruggevonden, worden onderzocht om uit te maken hoe de kinderen ter dood werden gebracht. De resultaten van dat onderzoek worden over enkele dagen verwacht.

Afgestompt door vereenzaming

Ondertussen zou de moeder onrechtstreeks hebben toegegeven dat zij haar eigen kinderen heeft omgebracht. Een echte bekentenis heeft zij nog niet afgelegd. De Duitse politie kwam de vrouw op het spoor toen persoonlijke bezittingen werden teruggevonden bij de stoffelijke resten. Er is verder niets geweten over de motieven van de vrouw. Zij zou gescheiden zijn, nog vier kinderen hebben, werkloos zijn en inwonen bij haar ouders. Het gerecht wil haar voorlopig beschuldigen van doodslag. Volgens de woordvoerder van het Duitse gerecht in Frankfurt is de vrouw wellicht afgestompt door vereenzaming en sociale uitsluiting.

Het gaat om de ernstigste zaak van moorden op zuigelingen uit de Duits geschiedenis. In politieke kringen wordt al een beschuldigende vinger uitgestoken naar de falende sociale diensten in het voormalige Oost-Duitsland.

In juni werden in het Oostenrijkse Graz vier babylijkjes ontdekt. Ook die kinderen waren onmiddellijk na hun geboorte vermoord door hun moeder. Die verklaarde dat zij de kinderen doodde uit angst haar vriend te verliezen.

(PJ)

Corrigeer

NIEUWS