Zakmes in teen, dure mountainbikewedstrijd in Zuid-Afrika valt in het water

Zakmes in teen, dure mountainbikewedstrijd  in Zuid-Afrika valt in het water

Foto: Herman Ricour

KEERBERGEN/BONHEIDEN - Enkele duizenden euro's had cardioloog John Roosen (43) uit Keerbergen ervoor over om in Zuid-Afrika deel te kunnen nemen aan een van de zwaarste mountainbikeraces ter wereld: de Cape Epic. Maar na twee dagen is hij weer thuis: amper aangekomen in Kaapstad liet Roosen een mes vallen in zijn teen. Resultaat: pees doorgesneden.

Zes maanden spartaanse voorbereiding, al zijn vrije tijd en enkele duizenden euro's: dat had cardioloog John Roosen (43) ervoor over om dé droom van elke wielertoerist voor de tweede keer te beleven. Na de editie 2009 mocht hij ook dit jaar deelnemen aan de Cape Epic, een van de zwaarste mountainbikeraces ter wereld. In acht dagen leggen de deelnemers 750 kilometer af bij temperaturen van 35 graden Celsius en overbruggen ze een hoogteverschil van enkele honderden meters. Niet alleen wielertoeristen nemen deel aan de prestigieuze race, ook profs die door de race UCI-punten kunnen verdienen.

De cardioloog van het Imeldaziekenhuis in Bonheiden was helemaal klaar voor zijn tweede deelname. 'Samen met mijn fietsmakker Chris Vercammen uit Schriek had ik alles tot in de puntjes voorbereid. Want de Cape Epic is een race voor duo's', legt John Roosen uit. Toen het duo vrijdag arriveerde in Kaapstad, begonnen ze meteen hun materiaal uit te pakken. 'Ik greep mijn zakmes om de kartonnen doos waar mijn fiets in zat, open te snijden. Mijn gsm rinkelde, ik werd afgeleid en liet het mes vallen. Het lemmet doorboorde de grote teen van mijn rechtervoet', zegt Roosen. Gevolg: de pees van de teen scheurde af. In het ziekenhuis in Kaapstad werd John vrijdag nog geopereerd. Al snel was duidelijk dat zijn tweede deelname aan de mountainbikerace in het water viel. Zaterdag zat hij al op het vliegtuig richting Zaventem, gisteren om 16 uur was hij al terug thuis.

Makker fietst voort

'Dat is natuurlijk balen', zegt de cardioloog. 'Over enkele dagen volgt een tweede operatie in het Imeldaziekenhuis in Bonheiden.' Fietsmakker Carl Vercammen vond gelukkig binnen het half uur een Zuid-Afrikaanse vervanger voor Roosen, zodat hij de race niet moest staken. 'De organisatie heeft gelukkig een reservelijst', zegt John Roosen. 'Ik kreeg trouwens de zekerheid dat ik volgend jaar mag deelnemen. Een geluk bij een ongeluk.' In de proloog van de Cape Epic gisteren eindigde Chris Vercammen op de 388ste plaats samen met zijn nieuwe fietsmakker. En Roosen? 'In mei begin ik opnieuw met de voorbereiding voor mijn volgende deelname.'

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees