Sommige landbouwers beschouwen cannabis als een groene goudmijn

Belgen in geldnood huisvesten wietplantages

Belgen in geldnood huisvesten wietplantages

Foto: © FM

De Nederlandse drugsmaffia vindt steeds vaker de weg naar Belgen met financiële problemen. In ruil voor een dik pak eurobiljetten laten ze bij hen thuis een cannabisplantage uitbouwen. Vooral landbouwers met afgelegen schuren lijken loslopend wild voor de Nederlanders. ,,Ik heb ze leren kennen via een internetforum", zegt de betrapte Guido Cordemans.

Ik had geen andere keuze. Mijn echtscheiding kostte handenvol geld en tot overmaat van ramp brandde mijn huis af. Van de verzekering kreeg ik geen cent. Ik dacht met die cannabisplantage uit de schulden te geraken." Guido Cordemans uit Kieldrecht is pas sinds dit weekend weer vrijgelaten. Hij zat sinds 10 mei in de cel nadat de politie op zijn hoeve langs de Molenstraat binnenviel. In de kelder vond ze honderd hennepplanten in bloei. Op zijn zolder ware nnet 1.200 plantjes geoogst en versneden tot wiet voor de Nederlandse coffeeshops.

De man ontkent dat hij zijn hondenkwekerij jarenlang gebruikte als dekmantel voor zijn plantage. ,,Pas zes maanden geleden liet ik me door die Nederlanders overhalen om hennep te kweken. Ik heb er spijt van." Volgens Cordemans is hij door de Nederlandse drugsbonzen ook opgelicht. ,,Ik moest de eerste oogst van 1.200 plantjes afleveren op een parking vlakbij Rotterdam. Een week later zouden ze me betalen. Maar dat geld heb ik nooit gekregen", beweert hij.

De cannabisplantage van Guido Cordemans was alleen al in het Waasland de zesde die dit jaar kon worden ontmanteld. ,,We stellen vast dat heel veel Nederlandse drugskartels de grens oversteken naar België om het risico gevat te worden en grote verliezen op te lopen, te spreiden. Veel liever dan één grote plantage in een loods kiezen ze voor kleinere kwekerijen. Dat vooral de Belgische grensstreek met Nederland daarvoor uitgelezen terrein is, hoeft geen betoog'', zegt woordvoerder Jan Van Mourick van de politie Zeeland.

Winst moet terugbetaald

Vooral alleenstaande boerderijen zijn voor de Nederlandse drugsmaffia erg aantrekkelijk. Maar ook zolderkamertjes in huizen in kleine, landelijke Belgische gemeenten blijken ideaal. In Nederland zijn die door de wijkbebouwing erg schaars. ,,En dan ruik je al snel dat een buur op zijn zolder of slaapkamer een hennepkweek heeft opgezet. Bovendien zijn de Nederlanders zich bewust geworden van het enorme brandgevaar van zo'n cannabisplantage thuis of bij een buur. Bij de minste onraad waarschuwen ze de politie. De pakkans in ons land is dus groot en dat werkt ontradend. Dat drugsbendes daarom uitwijken naar België, ligt voor de hand'', aldus nog Jan Van Mourick van de politie Zeeland.

Het Belgische gerecht bevestigt dat. Volgens het Dendermondse parket zet die trend zich al een tijd voort. ,,Maar door een nauwe samenwerking tussen de Belgische en Nederlandse recherche slagen we er nu ook steeds meer in die cannabisplantages op te rollen. De recente invallen en huiszoekingen in onder andere Kieldrecht, Stekene, Klein-Sinaai en Waasmunster zijn daar een voorbeeld van. Ze zijn het resultaat van intens speurwerk, zowel van onze lokale politie als die van de Nederlandse collega's'', zegt parketwoordvoerder Theo Byl.

Hij waarschuwt ook voor de gevolgen voor de Belgische landbouwers en gezinnen die betrapt worden. ,,Dat zorgt ongetwijfeld voor nog grotere financiële problemen. Het parket beveelt telkens een vermogensonderzoek en vraagt dan aan de rechtbank de winst verbeurd te verklaren'', zegt Theo Byl. Concreet betekent dat dat de vermoedelijke opbrengst van de drugshandel moet terugbetaald worden aan de staat.

Corrigeer

NIEUWS