,,Het is mooi geweest''

Afscheid van Jo Delpire na handbalcarrière van 24 jaar

Jo Delpire werd niet gespaard door zijn maats, maar scoorde toch zes keer. Foto: © REM

Als er één iemand zijn stempel heeft gedrukt op het Belgische handbal is het wel Jo Delpire. Op zijn 41ste stopt hij met 12 landstitels, 6 bekers en 185 wedstrijden voor de nationale ploeg op zijn palmares. Dat vonden zijn vrienden een goede reden om een afscheidswedstrijdje te organiseren.

Gisteren speelde Delpire met het team dat ooit verrassend toenmalig wereldkampioen Frankrijk versloeg tegen een selectie die de handballer zelf samenstelde. Delpire en zijn ploegmaats wonnen en zelf scoorde hij zes keer.

Het was een emotioneel afscheid. ,,Absoluut. Mijn zoontje die voor de wedstrijd een brief voorlas. Alle vrienden die hier aanwezig zijn. Maar het was plezant, we hebben ons goed geamuseerd.''

,,Deze afscheidswedstrijd was geen verrassing voor mij. Samen met een paar kameraden heb ik dit georganiseerd. Het was de bedoeling om er één groot feest van te maken en de supporters goed handbal te laten zien. Dat is zeker gelukt."

Het was voor Delpire niet makkelijk om te beslissen wie hij in zijn ploeg zou zetten. ,,Je vergeet altijd wel iemand. Ik heb er lang over nagedacht, maar uiteindelijk heb ik gekozen voor handballers van mijn generatie."

Toch heeft Delpire geen spijt dat het gedaan is. ,,Het is mooi geweest. Mentaal was het niet zwaar, fysiek wel. Ik ben gebroken.. De laatste vijf maanden heb ik heel wat pijnstillers moeten slikken, zoveel pijn had ik aan de achillespezen. Bovendien stop ik dankzij de titel met Sasja op een hoogtepunt."

Hoog niveau

Over zijn 24-jarige sportloopbaan is hij uitermate tevreden. ,,Ik heb uit mijn carrière gehaald wat er in zat. Zonder verpinken kan ik zeggen dat ik een zeer hoog niveau heb gehaald. 12 titels, 6 bekers en ook nog eens 185 matchen bij de nationale ploeg. Wie kan dat zeggen?''

De Hasselaar moet niet lang nadenken over welk moment hem het langst zal bijblijven. ,,Onze overwinning tijdens de kwalificaties voor het WK tegen de toenmalige wereldkampioen Frankrijk zal ik nooit vergeten. En ook toen ik met Hasselt in het seizoen '98-'99 in de slotseconde de winninggoal tegen Neerpelt scoorde, is een moment om te koesteren.

Jeugdtrainer

Delpire is nooit voltijds prof geweest. ,,Ik heb handbal altijd gecombineerd met mijn job als vertegenwoordiger van sportartikelen. Dat was niet echt moeilijk. Ik had een flexibele baan. Ook toen ik twee jaar in Nederland speelde bij Geleen, werkte ik overdag."

Met de wedstrijd van gisteravond nam Delpire geen definitief afscheid van het handbalwereldje. ,,Vanaf volgend seizoen train ik de scholieren van Sasja. Dat zal de komende twee à drie jaar zo zijn. En dan zien we wel of er zich een kans voordoet om hoofdcoach te worden."

Corrigeer