Balen plant nieuw Vrijetijdscentrum

BALEN - Het gemeentebestuur van Balen wil een nieuw Cultuur- en Vrijetijdscentrum bouwen naast de huidige bibliotheek. Alles wat met cultuur en vrije tijd te maken heeft, zal daar samenkomen. Het wordt geen cultureel centrum, maar een ontmoetingsplaats voor iedere Balenaar.

,,Met de Bleukens is de sportinfrastructuur in onze gemeente goed uitgebouwd. Nu is het de beurt aan de culturele infrastructuur. Zo hebben de diverse cultuurraden nog geen vaste vergaderplaats. Ook willen we alle diensten voor cultuur en vrije tijd bij elkaar brengen, zoals de bibliotheek en de Magneet'', zegt schepen Jos Stevens (CD&V). Momenteel zijn de cultuurdienst, de jeugddienst, de dienst vrije tijd en de toeristische dienst al samengevoegd onder de naam De Magneet. Die is gevestigd in een schoolgebouw van het gemeenschapsonderwijs aan de Boudewijnlaan, dat door de gemeente wordt gehuurd. Het gemeentebestuur wil nu een ontmoetingscentrum bouwen aan de huidige openbare bibliotheek in de Alfons Dierckxstraat en Bevrijdingsstraat.

Twee fases

Het project zal worden uitgevoerd in twee fases. Bij fase 1 wordt een nieuwbouw gekoppeld aan de bestaande bibliotheek. Daarbij wordt het leescafé uitgebreid en komt er een gezamenlijke ontmoetingsruimte met de toeristische dienst en een infobalie.

Daarnaast zal het nieuwe hoofdgebouw vergaderruimtes, een tentoonstellingsruimte, educatieve lokalen en een polyvalente ruimte omvatten. De polyvalente ruimte is bedoeld voor activiteiten als beurzen en culturele voorstellingen. Het is zeker niet de bedoeling om er fuiven te houden. De tweede fase bestaat uit een tweede gebouw die in de plaats komt van de voormalige gemeentelijke feestzaal. De nieuwbouw wordt via een glasstraat gekoppeld aan het hoofdgebouw. Op het gelijkvloers komen de muziekschool en het archief. De bovenverdieping wordt de nieuwe locatie van De Magneet.

,,Het Cultuur- en Vrijetijdscentrum wordt een gezellige ontmoetingsplek'', vertelt Stevens.

De geraamde kostprijs voor het project bedraagt momenteel 2,2 miljoen euro.

(MTO)

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio