Minder vrachtwagens op langere termijn

Nieuwe kaaimuur in gebruik

BOORTMEERBEEK - Verhaeren beton en asfalt nam gisteren een nieuwe kaaimuur officieel in gebruik. Jaarlijks zou zo'n 20.000 ton grondstof via de nieuwe kaai het bedrijf bereiken. ,,Op langere termijn zal het aantal vrachtwagens dat naar het bedrijf rijdt, verminderen'', vertelt gedelegeerd bestuurder Michel Verhaeren.

Via de steiger zal zeezand aangevoerd worden, jaarlijks zo'n 20.000 ton. Dat wordt nadien bewerkt in de betoncentrale en gebruikt in de bouwsector'', zegt Michel Verhaeren. De aanlegsteiger kwam er door een publiek-private samenwerking tussen de firma Verhaeren beton en asfalt en de NV Waterwegen en Zeekanaal. Begin 2000 verkreeg het bedrijf een vergunning voor het uitbaten van een betoncentrale en breekwerf. De installaties van het bedrijf staan vlakbij een aantal woningen. In de beginfase waren er enkele klachten over stof en lawaai van buurtbewoners. De ingebruikname van de aanlegsteiger zou dat probleem deels verhelpen want op langere termijn zou het aantal vrachtwagens drastisch dalen. Het vervoer van 20.000 ton over het water stemt overeen met zo'n 1.000 twintigtonners die momenteel nog over de Leuvensesteenweg het bedrijf bereiken.

Goede zaak

Burgemeester Michel Baert(VLD) toont zich tevreden. ,,Ik denk dat dit voor iedereen een goede zaak is. Uit een streefbeeldstudie blijkt heel duidelijk dat de N26, de Leuvensesteenweg, overbelast raakt. Er moeten aanpassingswerken gebeuren maar iedere vrachtwagen die van de Leuvensesteenweg verdwijnt, komt zeker het verkeer en de inwoners ten goede.'' Het kanaal Leuven-Dijle werd onlangs volledig opgewaardeerd. Alle sluizen werden gerenoveerd, bruggen werden gemoderniseerd en dankzij baggerwerken is het kanaal toegankelijk voor schepen met een laadvermogen van 600 ton. Begin dit jaar werd de tweehonderdste containertransport gevierd, momenteel telt het kanaal al meer dan 400 containertransporten.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio