Kluisbos heeft ook cultuurhistorische bezienswaardigheden

Meer dan mooie natuur

Meer dan mooie natuur

Het Kluisbos krijgt een historische wandelroute. Vlnr achteraan Geert Cardels, Marie Berni, Carlos Liviau, vooraan Marc Verstraeten en Marleen Depraetere. Foto: © srd

KLUISBERGEN - De werkgroep ,,Kluischarter'', die tweeëneenhalf jaar geleden werd opgericht met de bedoeling samen initiatieven rond het Kluisbos uit te werken, wil naar aanleiding van de derde verjaardag van de vereniging een cultuurhistorische route uitstippelen die de historische bezienswaardigheden van het Kluisbos in de kijker zet.

Met de nieuwe cultuurhistorische route, een idee van Mark Verstraeten uit Enclus du Haut, willen de initiatiefnemers er de gebruikers en bezoekers van het bos op wijzen dat het Kluisbos veel meer te bieden heeft dan mooie natuur alleen. ,,Er bevinden zich in een bos een aantal historisch waardevolle elementen die tot hiertoe te weinig bekend zijn'', vertelt informatieambtenaar Marleen Depraetere van Kluisbergen. ,,Peetje en Meetje, megalieten van meer dan drieduizend jaar oud, staan daar in ons Kluisbos en wellicht passeren veel wandelaars die bezienswaardigheid, waar andere dorpen hun uithangbord van maken, zonder ooit stil te staan bij de geschiedenis ervan. Maar we hebben ook een tumulus of massagraf, de Toren, de Vierschaar, de kasteelhoeve rechtover de kerk van Orroir en de legende van de vondeling Liederick, die door een kluizenaar zou zijn opgevoed en daarna de stichter van Rijsel zou zijn geworden, die tot de rijke geschiedenis van ons Kluisbos kunnen gerekend worden''.

Een aantal van die bezienswaardigheden moet eerst worden hersteld. ,,Wij willen het amfitheater achter Peetje en Meetje en de tumulus, die onzichtbaar is geworden door begroeiing, weer in ere herstellen. Met infobordjes willen wij tenslotte een woordje uitleg geven bij de verschillende bezienswaardigheden.''

,,Wij hopen tegen eind juni 2006, de derde verjaardag van de werkgroep Kluischarter, een unieke samenwerking, niet enkel tussen twee gemeenten (Kluisbergen en Mont de l'Enclus) maar ook politiezones, provincies (Oost-Vlaanderen en Henegouwen), gewesten (Vlaanderen en Wallonië), regionale landschappen (Regionaal Landschap Vlaamse Ardennen en Parc Naturel du Pays des Collines) en bosbeheerders (Bos en Groen en Eaux et Forêts), een folder te kunnen uitgeven waarin de nieuwe route wordt uitgestippeld'', zegt Marleen Depraetere.

Om al deze zaken te kunnen realiseren, zal een beroep gedaan worden op de Vereniging voor Bos in Vlaanderen die zal instaan voor de logistieke steun en de deskundige begeleiding.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio