Minister Marc Verwilghen helpt Cora in het zadel

MOESKROEN/ KORTRIJK - De komst van het megawinkelcentrum Cora in Moeskroen lijkt onafwendbaar. Maar dat een West-Vlaamse minister van Economie daarbij wat hulp bood, roept vragen op.

Senator Jan Steverlynck (CD&V) peilde bij minister Marc Verwilgen (VLD) waarom die mee instemde met de socio-economische vergunning voor Cora, het 90.000 vierkante meter grote handelscomplex dat zich nabij Moeskroen wil vestigen.

De senator vraagt zich af hoe die keuze te verzoenen valt met een beleid dat kleinhandel dient te steunen. ,,Maar ook de inwoners van de omliggende steden en gemeenten zijn niet gebaat met het project'', luidt het. ,,De vestiging staat haaks op de recente bevindingen van het West-Vlaams Economisch Studiebureau. In een analyse stelt het WES dat vooral binnenstedelijke handel versterkt moet worden om de leefbaarheid van de binnenstad te behouden. Is de minister bereid om de nadelige gevolgen voor de kleinhandel te compenseren?''

In zijn antwoord maakte minister Verwilghen duidelijk dat volgens hem ,,de vestiging van het winkelcomplex de lokale commerciële context van de betrokken gemeenten overstijgt. Ook die van Kortrijk en Doornik. Het centrum heeft de potentie om heel wat mensen die nu naar Frankrijk gaan om inkopen te doen in ons land te houden.''

Nog volgens Verwilghen zal de werkgelegenheid aanzienlijk toenemen, zelfs tot duizend extra jobs. Bij Unizo Zuid-West-Vlaanderen gaan ze allerminst akkoord met die argumenten. ,,Hoe ver Cora ook aantrekt, de eerste slachtoffers zullen toch de omliggende steden zijn. En het kopen in het buitenland heeft alleen te maken met financiële voordelen. Het is ook een feit dat de grootdistributie minder arbeidsplaatsen creëert dan vernietigt'', klinkt het. Unizo betreurt ook dat de minister zich laten leiden heeft ,,door de goedkope motieven van een projectontwikkelaar. Die bovendien zal teren op West-Vlaamse koopkracht''.

Het stadsbestuur van Kortrijk liet een procedure opstarten bij de Raad van State om de vergunning te schorsen. ,,Ik heb daar alle vertrouwen in, want het is een wankel dossier'', zegt schepen van Economie Jean de Bethune (CD&V). Toch vraagt ook hij zich af waarom Verwilghen instemde met de toekenning van een vergunning die zo nadelig voor de regio is. (CMW)

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio